Атанас Илков: Цената на купен глас е от 50 до 500 лева

0
23-ма души са задържани за изборна търговия
23-ма души са задържани за изборна търговия Снимка: БГНЕС

23-ма души са задържани за изборна търговия

Министерството на вътрешните работи (МВР) активно работи за осигуряване на честни и прозрачни избори на 27 октомври, като вече са предприети конкретни действия срещу опитите за купуване на гласове. Това стана ясно от брифинг на министъра на вътрешните работи Атанас Илков, посветен на организацията на предсрочните парламентарни избори.

Към момента в МВР са постъпили 130 сигнала за нарушения, свързани с изборния процес. В резултат на проверките са образувани 46 досъдебни производства, а 23 души са задържани за купуване на гласове. Очаква се броят на задържаните да се увеличи с наближаването на изборния ден.

Министър Илков разкри, че цената за един глас варира значително в различните региони на страната - от 50 до 150 лева на някои места, а на други достига от 300 до 500 лева. Една от старите схеми за купуване на гласове, която продължава да се използва, е предлагането на дърва за огрев в замяна на гласа на избирателя.

"Не трябва да има никакво съмнение по отношение на нито един сигнал, който постъпва и във всеки един момент може да се извади състояние, движението, образуваните досъдебно производства, задържаните лица, така че цялата картина по отношение на изборите е пред вас," заяви категорично Атанас Илков.

Вътрешният министър подчерта, че МВР работи усилено за предотвратяване на изборните нарушения, като са изготвени 471 предупредителни протокола за лица и субекти, заподозрени в намерения за купуване на гласове. Всички постъпили сигнали се проверяват задълбочено, а резултатите се докладват на прокуратурата за по-нататъшни действия.

Илков категорично отрече твърденията, че МВР работи в полза на определени политически сили, заявявайки: "МВР работи за честни и прозрачни избори и вътрешното министерство не работи за Делян Пеевски и ДПС - Ново начало. МВР работи по всеки един сигнал за нарушение на изборния процес."

Министърът също така опроверга информацията, че бившият вътрешен министър Калин Стоянов е подавал сигнали за купуване на гласове, като подчерта, че всеки гражданин има право да сигнализира за изборни нарушения.

В заключение, Атанас Илков изрази оптимизъм относно присъединяването на България към Шенгенското пространство по сухопътните граници, като заяви, че има надежда това да се случи до края на годината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари