Симеон Ананиев: В БДЖ се работи като в миналия век

1
Представител на Асоциацията на железопътните предприятия разкрива причините за честите закъснения на влаковете
Представител на Асоциацията на железопътните предприятия разкрива причините за честите закъснения на влаковете Снимка: БДЖ

Представител на Асоциацията на железопътните предприятия разкрива причините за честите закъснения на влаковете

Състоянието на българската железопътна инфраструктура и подвижния състав е отчайващо, а честите закъснения на влаковете стават все по-обичайни за пътниците. Причината за тези проблеми се корени в остарелите практики и липсата на съвременни подходи към управлението и поддръжката на железницата. Това заяви проф. Симеон Ананиев, представител на Асоциацията на железопътните предприятия, в интервю за „Фокус“.

Причината е в общото лошо състояние – на инфраструктурата и на подвижния състав. В БДЖ се работи като в миналия век. Нашата железница не е по-различна от европейската. Има изследване в Европейския съюз, че железницата изостава тотално, и европейската железница, в начина на предоставяне на услуги и конкурентност“, подчерта проф. Ананиев.

Европейското изследване, на което той се позовава, разкрива сериозни проблеми с конкурентоспособността на железопътния транспорт в Европейския съюз, като особено тежка е ситуацията в България. Въпреки че железницата би трябвало да е екологично и ефективно транспортно средство, тя губи позиции заради остарялата инфраструктура и слабата поддръжка.

Високи цени, но недостатъчен резултат

Според проф. Ананиев, цените на билетите в БДЖ са се повишили, но това не е достатъчно, за да промени финансовото състояние на предприятието. „Цените на билетите са се вдигнали на обща база, което е правилно. Но вдигането на билетите при този обем пътници не оказва съществено влияние върху парите, които БДЖ получава всяка година от държавата“, уточни той.

Проблемите обаче не са само финансови. Въпреки увеличението на билетите, качеството на услугата остава на незадоволително ниво, а пътниците продължават да страдат от закъснения и некомфортни условия по време на пътуванията си.

Старо оборудване с нови проблеми

Още един аспект, който поражда безпокойство, е въпросът за новозакупените вагони. Оказва се, че макар те да се водят нови, на практика става въпрос за стари модели, които не получават необходимата поддръжка. Това води до допълнителни технически проблеми, като прегряване на новопуснатите влакове.

Това са влакове с новозакупени стари вагони, но когато се закупува нещо или се въвежда дадена система, трябва да се въведе и поддръжка. Парите, които са за вагоните, и още толкова трябва да се предвидят за поддръжка, резервни части и обучение. Трябваше първо да се обучат хората, да е ясно как ще се поддържат, кой ще ги поддържа, какви резервни части, но всичко това струва пари“, поясни проф. Ананиев.

Липсата на инвестиции в поддръжка и обучение на персонала води до неизбежни проблеми с новата техника, което от своя страна допълнително влошава репутацията на БДЖ сред пътниците.

Железопътната система се нуждае от реформи

Независимо от усилията за модернизация, проблемите с българската железопътна система продължават да нарастват. Пътниците не само че са изправени пред неудобства, но и доверието в услугите на БДЖ намалява. За да се излезе от тази ситуация, според експертите е необходимо сериозно преосмисляне на подходите и практиките в сектора.

Докато железниците в Европа също изостават в някои аспекти, България се сблъсква с още по-сериозни предизвикателства. Според проф. Ананиев, липсата на поддръжка и модернизация е основният проблем, който спира развитието на сектора. Това води не само до технически неизправности, но и до неефективност в управлението на ресурсите.

Бъдещето на българската железница зависи от инвестициите в инфраструктура, подвижен състав и, най-важното, обучение и поддръжка на новите технологии. Само така може да се осигури качествено обслужване, което да върне доверието на пътниците и да възстанови позициите на БДЖ като важен транспортен играч в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    4
    През миналият век
    През миналият век се запознах със страхотно маце във влака.Пътувах за София.Спомена от тая работа сега е мъж на 30 години.:-)))) Чисти седалки,чаршафи,полупразен вагон.
  • 9
    3
    Миналият век
    Ж.П.гарите бяха препълнени с народ и беше топло вътре до безобразие,а вън -15 и сняг метър.Закуски,чай,вестник,кафе.Незабеавими спомени.Студентки. Курсанти,Работници.Чужденци.Глъч.Благоденствие и безгрижие.Железничарите във униформи,изгладени,избръснати.Професионалисти.Няма запалени влакове или ограбени.Бързо хващаха хвърлящите камъни.Имаше транспортна полиция.Влака "СПУКАЛ ГУМА" ,няма такова животно
  • 9
    2
    Миналият век
    През миналият век зимата във влака,гол да ходиш.Някой другарки и забременяваха във спалните вагони докато стигнат до София или Бургас.Минаваше Рум Сървис,най редовно.Имаше вагони и купета за пушачи.Бели покривки в РСВ.Топла храна,напитки.Между двама и черирима полицаи шаваха постоянно във влака с кондуктора или началник влака.Бай мангал няма да плати? Побоища,пиянства,пандели? Ох,ох котьооооо...охааа майко ле..
  • 9
    1
    Аз
    Че в миналия век железниците бяха добре. Много добре даже, не закъсняваха, не се палеха, добри вагони, вагон ресторант, количка с храна и напитки обикаляше вагоните...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари