Проф. Боян Дуранкев: Свръхбогатите са най-защитеното малцинство в България

2
Икономистът призовава за повишаване на осигурителния доход и въвеждане на прогресивно данъчно облагане
Икономистът призовава за повишаване на осигурителния доход и въвеждане на прогресивно данъчно облагане Снимка: БТА / Архив

Икономистът призовава за повишаване на осигурителния доход и въвеждане на прогресивно данъчно облагане

В последните седмици Министерството на финансите представи за обществено обсъждане предложения за промени в данъчните закони, а в парламента предстои разглеждането на проектобюджета за 2025 година. В същото време се обсъждат и изменения в пенсионната система на страната. В интервю за „Труд news“ икономистът проф. д-р Боян Дуранкев коментира нуждата от данъчни реформи, бъдещето на пенсионната система и международните икономически влияния.

Промени в данъчните закони: Време за прогресивно облагане?

Според проф. Дуранкев въвеждането на прогресивно данъчно облагане е подходяща мярка за България, но може да не бъде приета от Народното събрание. „Много икономисти, включително Международният валутен фонд, препоръчват прогресивно облагане както за физическите лица, така и за корпорациите. Причините са ясни – България е на челни позиции по неравенство на доходите в Европа и бюджетът остава недофинансиран за важни пера.

Въпреки това Дуранкев посочва, че поради липсата на обща фискална политика в Европейския съюз, подобна идея може да доведе до негативни последици за фиска на страната ни. Той също така изразява съмнения относно подкрепата за такова предложение в парламента, където различните партии биха имали противоречиви позиции.

Модел за умерено прогресивно данъчно облагане

Икономистът препоръчва въвеждането на умерено прогресивен данъчен модел, който да облекчи хората с по-ниски доходи и да увеличи данъчната тежест за тези с по-високи. Според него, минималната работна заплата трябва да се облага с 8% вместо настоящите 10%, докато хората с доходи между 5000 и 20 000 лева на месец следва да плащат 15%, тези с доходи до 50 000 лева – 18%, а над 50 000 лева – 20%. Той предлага и прогресивно корпоративно облагане, но подчертава необходимостта от внимателна преценка, за да не се изгонят чуждестранните инвеститори.

Пенсионна система: Необходимост от увеличение на осигурителния доход

В дискусията за пенсионната система проф. Дуранкев отбелязва, че осигурителният доход в България е изключително нисък на фона на заплатите на свръхбогатите. „Най-закриляното малцинство в България не са ЛГБТИК+ или арменците, а свръхбогатите – този 1% от гражданите, които „не си знаят парите“.“ Той дава примери с огромните заплати на определени личности в страната и настоява за повишаване на осигурителния доход, за да се намали бедността.

Частните пенсионни фондове – оправдано ли е увеличаването на вноските?

Проф. Дуранкев изразява критична позиция по отношение на частните пенсионни фондове и исканията им за увеличаване на вноските. Според него фондовете ще имат смисъл само ако гарантират доходност, която да надвишава инфлацията в дългосрочен план. „Държавната пенсия от години надхвърля инфлацията, докато частната не го прави. Тогава защо да инвестираме в нерентабилно предприятие?“ – пита той.

Бюджет 2025 и нуждата от нова стратегия

Коментирайки подготовката на бюджета за 2025 година, икономистът подчертава, че България трябва да се съсредоточи върху усвояването на еврофондовете и да се стреми към промяна, която да подобри живота на българите. Според него, държавният бюджет трябва да обезщети милионите граждани, останали извън борда на съвременността. Той също така изтъква, че страната трябва да разгледа алтернативни инвестиционни източници, като например китайски инвестиции.

Международно влияние: Резултатите от изборите в САЩ и бъдещето на ЕС

По отношение на международните събития, проф. Дуранкев отбелязва, че резултатите от предстоящите избори в САЩ ще имат значително въздействие както върху България, така и върху войната в Украйна. Той предвижда, че всяка администрация във Вашингтон ще се стреми към мирни преговори и стабилизиране на глобалната ситуация.

Що се отнася до бъдещето на „Зелената сделка“ в ЕС, Дуранкев смята, че тя може да претърпи промени, ако икономиката на съюза продължи да губи конкурентоспособност. „Европейските компании вече не произвеждат конкурентни автомобили, а потребителите в България избират предимно стари автомобили „втора ръка“.

Проф. д-р Боян Дуранкев призовава за промени в данъчната система и пенсионната политика на България, като подчертава нуждата от справедливост и солидарност. Според него умерените реформи в данъчното облагане и осигурителната система са ключови за подобряване на икономическата стабилност и за защита на най-уязвимите граждани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари