Мика Зайкова: Политиците да не почват със замразяване на пенсиите

1
Икономистът предупреждава за сериозни рискове пред българската икономика
Икономистът предупреждава за сериозни рискове пред българската икономика Снимка: БГНЕС

Икономистът предупреждава за сериозни рискове пред българската икономика

Известният български икономист Мика Зайкова отправи сериозни предупреждения относно състоянието на българската икономика в интервю за Българското национално радио. Тя очерта няколко ключови проблема, които могат да доведат до значителни трудности в близко бъдеще.

Опасност от превишаване на бюджетния дефицит

Според Зайкова, основен риск пред страната е възможността за превишаване на допустимия 3% бюджетен дефицит още през 2024 година. Тя подчерта, че това може да се окаже сериозна пречка пред влизането на България в еврозоната.

"Трябва да влезем в еврозоната, но не инфлацията ще ни спъне този път, а ще ни спъне 3% дефицит. Има голяма опасност още през 2024 година ние да надхвърлим този дефицит", заяви икономистът.

Намаляване на приходите в бюджета

Зайкова посочи тревожни тенденции в изпълнението на бюджета за текущата година:

  • Всички фирми в България отчитат намаление на приходите според данъчните декларации за полугодието, което ще доведе до по-нисък корпоративен данък.
  • Към септември данъчните приходи са изпълнени на 64%, а неданъчните - на 63%.
  • Очакваният втори транш по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в размер на 1,7 милиарда лева може да не бъде получен, а дори и да дойде, сумата ще бъде по-малка - около 1,3 милиарда лева.

Срив в преките чуждестранни инвестиции

Икономистът алармира за драстичен спад в преките чуждестранни инвестиции:

"Ако през 2020 година те са били 30% от БВП, сега няма и 1%. Чуждите инвеститори не искат да идват в страна, в която няма реформи, където не са сигурни за парите си, страна, в която не се знае, ако се наложи да отиде на съд, кой ще реши проблема. Имаме много лош имидж и много лош бизнес климат", коментира Зайкова.

Призив за реформи и стабилно управление

Мика Зайкова подчерта необходимостта от редовно правителство след предстоящите избори, което да има хоризонт от 4 години. Според нея, само такова правителство може да проведе нужните реформи във всички области и да носи политическа отговорност.

"Самият факт, че хората вече се отказаха да гласуват, показва, че зрее напрежение. То може да се появи навсякъде", предупреди икономистът.

Проблеми с пенсионната система

Зайкова обърна внимание и на проблемите в пенсионната система:

  • Минималната пенсия за пълен стаж (633 лева) е по-ниска от прага на бедност (638 лева).
  • Заместващият доход от пенсиите в България е значително по-нисък в сравнение с други европейски страни.

"Когато говорим за пенсии, би трябвало да се ориентираме по това какъв е заместващият доход, който дава пенсията, към това, което човек е получавал преди това. Заместващият доход в Европа - в Дания е 93%, в Холандия е 80%, а в България е между 50 и 65%", посочи Зайкова.

В заключение, икономистът призова за спешни мерки за подобряване на бизнес климата, провеждане на реформи и стабилизиране на икономиката, за да се избегнат потенциални кризи в близко бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Браво
    Най сетне един разумен политик в тая държава! Жалко че не може да промени нищо..
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари