Николай Василев: Възможно е правителство между ГЕРБ, ПП-ДБ и ИТН

0
Бившият министър на икономиката призовава за бързи действия по европейските програми
Бившият министър на икономиката призовава за бързи действия по европейските програми Видео: NOVA

Бившият министър на икономиката призовава за бързи действия по европейските програми

Бившият министър на икономиката Николай Василев изрази своето мнение относно забавянето на България по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и възможността страната да се присъедини към еврозоната. В интервю за предаването „Твоят ден" по NOVA NEWS, Василев критикува подхода на новите политици, дошли на власт преди три години и половина.

Защо ни трябваше преди три години и половина, когато дойдоха новите политици, да се борим за някакво предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост? Имаше някакъв план, изготвен през 2021 година. Той не е бил съвършен, но нищо във вселената не е съвършено. Ако го бяхме приели, щяхме да сме го приключили досега. Изгубихме години да критикуваме миналото", коментира Василев.

Бившият министър подчерта важността на формирането на редовно правителство, което да се справи с предизвикателствата, свързани с еврофондовете и ПВУ. Според него, най-вероятната комбинация за създаване на стабилно мнозинство е между ГЕРБ, „Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и „Има такъв народ" (ИТН).

За мен е изключително важно да има редовно правителство. Една от многото негови задачи ще е да се справи с еврофондовете и ПВУ", обясни Василев. „Такова мнозинство ще бъде прозападно, полуреформаторско. Възможната комбинация, която виждам, е между ГЕРБ, ПП-ДБ и ИТН", добави той.

Относно присъединяването на България към еврозоната, Василев изрази скептицизъм относно текущия напредък. Той твърди, че еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони е бил против влизането на България в еврозоната. Въпреки това, Василев остава оптимист за бъдещето, ако се формира реформаторско правителство.

От 2005 година съм сигурно най-големият фен на влизането на България в еврозоната и съм участвал в пет национални конференции. Всеки път казваме, че след няколко години ще влезем, но не знам дали сега сме по-близо или по-далеч. Не виждам правителство с ясна политическа воля. Няма никаква реформа. Смятам, че ако има реформаторско правителство, догодина страната ни наистина може да стане част от еврозоната", заключи Василев.

Този коментар повдига важни въпроси относно политическата стабилност, икономическите реформи и бъдещето на България в Европейския съюз. Остава да се види дали страната ще успее да преодолее текущите предизвикателства и да постигне целта си за присъединяване към еврозоната в близко бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари