Ивайло Иванов: Минималната работна заплата ще бъде 1077 лева през 2025 година

0
Социалният министър подчерта, че решението е базирано на законовите разпоредби
Социалният министър подчерта, че решението е базирано на законовите разпоредби

Социалният министър няма да се съобрази с позицията на работодателите, защото кабинетът трябва да изпълни законовите разпоредби

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов потвърди, че минималната работна заплата в България ще бъде увеличена до 1077 лева от началото на 2025 година, въпреки възраженията на работодателските организации. Това стана ясно по време на участието му в предаването "Защо, господин министър?" по bTV.

Законово основание за увеличението

Министър Иванов подчерта, че решението е базирано на законовите разпоредби: "В чл. 244 на Кодекса на труда е записано, че минималната работна заплата е 50% от средната работна заплата за страната. В този смисъл правителството е задължено да изпълни нормативната уредба. Виждам спора между синдикатите и работодателите, участвам в срещите с тях и зная техните становища".

Европейска директива и национално законодателство

Иванов акцентира върху необходимостта от транспониране на европейската директива за минималната работна заплата до 15 ноември. Той обаче уточни, че директивата не задължава страните членки да се придържат стриктно към формулата за 50% от средната работна заплата, а по-скоро препоръчва да се стремят към този процент.

Влияние върху работещите

Министърът изтъкна, че около 490 000 души в България работят на минимална работна заплата. Той изрази мнение, че твърденията на работодателите относно негативните ефекти от увеличението не са напълно обосновани.

Баланс между икономика и социална политика

"В България на минимална работна заплата работят 490 000 души, така че не считам, че твърденията на работодателите са много верни. Въпреки споровете между тях и синдикатите, аз виждам един позитивен момент - и двете страни са убедени, че сегашният начин за определяне на минималната заплата не е много добър", коментира Иванов. Той подчерта необходимостта от баланс между развитието на икономиката и осигуряването на достоен живот за работещите.

Осъвременяване на пенсиите

Относно актуализацията на пенсиите, министър Иванов потвърди, че тя ще се извърши по т.нар. Швейцарско правило, което е заложено в законодателството. Той изрази увереност, че ще бъдат осигурени необходимите средства за увеличение както на пенсиите, така и на минималните работни заплати.

Бюджетни въпроси

Социалният министър информира, че бюджетът на министерството за следващата година предвижда увеличение на социалните разходи със 720 милиона лева. Тези средства са необходими за покриване на всички социални плащания.

Бъдещи стъпки в пенсионната система

Иванов обяви, че след публикуването на анализа за пенсионната система в края на месеца, ще бъдат обсъдени възможните мерки за нейното подобряване. Той изрази мнение, че българската пенсионна система е една от най-стабилните, но посочи възможни мерки за нейното укрепване, включително повишаване на доходите и съответно на вноските в НОИ.

Максимален осигурителен доход

Министърът подкрепи идеята максималният осигурителен доход да следва тренда на увеличение на минималната работна заплата. Той подчерта, че този таван не трябва да се разглежда само като бреме, а и като гаранция за по-високи социални придобивки за работещите с по-високи възнаграждения.

Статут на учителите

По въпроса за искането на учителите да преминат към втора категория труд, Иванов отбеляза, че и в момента те се пенсионират по-рано от средната възраст - около 59 години за жените и 61 години за мъжете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари