В България 100 работещи издържат 68 пенсионери

0
Доклад на НОИ прогнозира драстично увеличение на нужните осигуровки за пенсии
Доклад на НОИ прогнозира драстично увеличение на нужните осигуровки за пенсии

Доклад на НОИ прогнозира драстично увеличение на нужните осигуровки за пенсии

Прогнозите за българската пенсионна система показват мрачно бъдеще, ако не бъдат предприети драстични мерки. Според доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), за да се гарантира стабилността на пенсионната система до 2070 година, осигуровките за пенсии трябва да се повишат повече от двойно. Настоящият процент от 16% върху осигурителния доход не е достатъчен, за да покрие нуждите на нарастващия брой пенсионери. За осигуряване на стабилност, необходимият дял трябва да надвишава 37%.

Песимистични прогнози до 2026 година

Докладът на НОИ разкрива, че разликата между действителните и необходимите осигуровки ще достигне рекордни нива през 2026 година. Това ще доведе до още по-големи предизвикателства за системата, ако не се въведат съответни промени. Едно от основните предложения е увеличаване на осигуровките, но това би могло да бъде непопулярно решение сред работещите, които вече усещат тежестта на данъчно-осигурителното бреме.

Намаляване на ръста на пенсиите

Осъвременяването на пенсиите по швейцарското правило, което досега включваше половината от ръста на инфлацията и половината от ръста на средния осигурителен доход, също ще бъде ограничено в следващите години. През 2024 година пенсиите бяха увеличени с 11%, но догодина ръстът ще бъде под 9%. След 2026 година, този процент ще падне под 5%, което означава, че пенсиите ще нарастват по-бавно, отколкото се увеличават доходите на работещите.

Обърнатата пирамида – заплаха за бъдещето

Феноменът на „обърнатата пирамида“ вече се усеща остро сред пенсионерите, като ситуацията ще се влоши през следващите години. В момента, на всеки 100 работещи се падат 68 пенсионери, но според прогнозите след 36 години този брой ще нарасне на повече от 80 пенсионери на 100 работещи. Лили Станоева, пенсионер с 35 години трудов стаж като инженер, споделя своето разочарование от ниската пенсия, която получава, въпреки дългогодишните си осигуровки. „Инженер съм с 35 години стаж. Имах висока заплата, а ме пенсионираха с 350 лева. Това на какво прилича? Дошла съм тука на стари години да изкарам някой лев за хранене“, споделя тя.

Възможни решения и предизвикателства

Анализът на НОИ посочва две възможни решения за справяне с финансовите предизвикателства на пенсионната система. Първото е осъвременяване на пенсиите единствено с процента на инфлацията, а не както досега – с половината от нея и половината от ръста на средния осигурителен доход. Това би довело до по-бавно нарастване на пенсиите, но би спомогнало за намаляване на финансовото напрежение върху системата. Второто решение, което НОИ разглежда, е постепенно увеличаване на осигуровките, въпреки че това би било непопулярно сред работещите.

Според експерти, увеличението на осигуровките може да подхрани сивата икономика или дори да доведе до загуба на работни места, което само по себе си би усложнило ситуацията. Икономистът Стоян Панчев посочва, че много пенсионери ще трябва да разчитат на допълнителни източници на доходи в бъдеще: „Много е вероятно да стигнем до момент, в който няма да разчитаме на пенсията си като основен доход, когато сме пенсионери. Пенсионерите след 20 години ще трябва да са приготвили други свои притоци на доходи.“

Какво предстои?

Министерството на труда и социалната политика обяви, че работна група в момента анализира системата на задължителното пенсионно осигуряване, като след този анализ ще бъдат предложени конкретни мерки за подобряването ѝ. Последното увеличение на пенсионните осигуровки беше през 2018 година с 1%. Очевидно обаче, това няма да е достатъчно, за да се справи с нарастващите нужди на пенсионната система в бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    до 4
    И в цитираните от теб „европейски държави“, държавата от къде взема тези пари? Копае ли ги? Заем ли тегли? Нали пак от работещите идват. Проблемът с парите не е от къде ще дойдат, а къде ще отидат. Сетете се за близо милион социално слаби многодетни мангали, електорат на ППДБ-ГЕРБ-БСП-ДПС...(последният да затвори вратата). Отделно от тях армията от тарикати - държавни служители, клатещи си краката по цял ден в импотентни институции, произвеждащи на хартия някаква услуга, а на практига един гол ...
  • 1
    4
    Както всичко тук
    В повечето европейски държави държавата субсидира пенсиите и съотношението работник:работодател:държава е приблизително 1:2:2. Тука май се гласите работникът да поеме най-големия дял.
  • 6
    3
    Мафия
    А колко държавни служители не плащат осигуровки? И всички си траят.А уж имало синдикати.И ще ми говорят за вдигане на осигуровките. Така е в България.И после неплащащите ще вземат максимални пенсии.Даже ще искат и праг да няма.
  • 2
    2
    Мамицата му на Путин
    В България 100 работещи издържат 68 пенсионери. Това е така защото пенсионният фонд беше окраден от тъпите и прости комуняги, да им ЕПМ след 1989-та. Същото се случва преди това след 1944-та. Комyниcтите задигат над $2 млpд. пенcии, натpyпани до 1944 г. Копирано от https://www.168chasa.bg/article/6241726 © www.168chasa.bg
  • 6
    1
    ХОЙ
    В града 100 Пенсии, плащат ежемесечно заплата от apx. 6700.00 лева на внук на Ооо биец. Да се поразровим в архивите за дядото на внучето а.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари