Обявиха за нищожни глобите за битови и строителни отпадъци в Русе

0
Административен съд – Русе обяви за нищожни части от Наредба за управление на отпадъците
Административен съд – Русе обяви за нищожни части от Наредба за управление на отпадъците Снимка: Архив

Административен съд – Русе обяви за нищожни части от Наредба за управление на отпадъците

Административен съд – Русе постанови решение, с което обявява за нищожни редица разпоредби от Наредба № 15 за управление на дейностите с битови, строителни и масово разпространени отпадъци на територията на Община Русе.

Решението е взето по жалба на гражданин, оспорващ санкция, наложена му за нарушение на разпоредби от наредбата. Съдът приема, че общинският съвет не е имал правомощия да регламентира административнонаказателни разпоредби, тъй като това е в противоречие със Закона за управление на отпадъците (ЗУО).

За нищожни са обявени чл. 52, 53, 54, 55, 56, 57 и 58 от наредбата, които дефинират нарушения, органи, компетентни за тяхното установяване, както и налаганите санкции. Съдът подчертава, че ЗУО изчерпателно урежда материята за административнонаказателната отговорност в сферата на управлението на отпадъците, поради което общинският съвет не е могъл да варира от него.

Важно е да се отбележи, че решението не засяга цялата наредба. Разпоредбата на чл. 4, т. 7, забраняваща паркирането на автомобили по начин, възпрепятстващ събирането на отпадъци и снегопочистването, е преценена за законосъобразна. Съдът мотивира това с аргумента, че тя е в пряка връзка с дейностите по управление на отпадъците, регламентирани от ЗУО, и обслужва безпроблемното им осъществяване.

Решението на Административен съд – Русе подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд.

Последици от решението:

  • Гражданите, санкционирани за нарушения по нищожните разпоредби на наредбата, могат да обжалват наложените им глоби и да получат обезщетение.
  • Община Русе е длъжна да предприеме действия за привеждане на наредбата в съответствие със ЗУО.
  • Случаят е прецедент за останалите общини в България, които е важно да съобразят своите наредби за управление на отпадъците със ЗУО, за да се избегнат подобни решения.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    русенец
    Според мен решението на съда е малоумно. То си е открит саботаж на работата на Община Русе. Полагат се усилия да не се допуска замърсяване с камари от строителни и битови отпадъци около контейнерите, но на някой малоумник му е хубаво да гледа камарите от мръсотия около контейнерите за смет. Сега идиотите ще станат още по-нагли.
  • 4
    2
    Русе
    Крещяща некомпетентност от страна на кмет- адвокат и общински съвет . В една нормална държава това е за дисциплина рно наказание . Причиняват огромни финансови вреди . Ама те хората от село дето гласуваха от къде да знаят . Трябва промяна в избирателния кодекс. Гражданин на града избира кмет на града . Живущ на село избира кмет на село .
  • 5
    1
    Минувач
    Млад(много)оженеца пак са усра
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари