Пенчо Милков: Такса смет може да скочи главоломно

1
Кметът на Русе оспорва наредба, застрашаваща джоба на данъкоплатците
Кметът на Русе оспорва наредба, застрашаваща джоба на данъкоплатците

Кметът на Русе оспорва наредба, застрашаваща джоба на данъкоплатците

Драстично увеличение на такса смет заплашва да удари тежко бюджетите на домакинствата в цялата страна. Това стана ясно след изявление на кмета на Русе Пенчо Милков, който обяви, че общинската администрация на крайдунавския град е предприела правни действия срещу наскоро приета наредба на Министерския съвет.

Според предварителни изчисления, въвеждането на новата методика за определяне на такса битови отпадъци би могло да доведе до шокиращо увеличение от пет до седем пъти на сегашните нива. Това на практика означава, че годишната такса за един жител може да достигне между 120 и 140 лева.

"Наредбата, приета от Министерския съвет през април, е социално непоносима и ще доведе до рязък скок в размера на такса битови отпадъци", заяви кметът Пенчо Милков., цитиран от КИС 13. Той подчерта, че според Закона за местните данъци и такси, Министерският съвет трябва да въведе единна методика за всички общини, базирана на принципа "замърсителят плаща".

В отговор на тази ситуация, Община Русе е подала жалба във Върховния административен съд, оспорвайки законосъобразността на наредбата. Кметът Милков изрази очакване и други общини да се присъединят към това правно действие.

Междувременно, Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) вече работи по подготовката на предложения за законодателни промени, които да адресират проблемите, породени от новата наредба.

Ситуацията поставя на изпитание както местните власти, така и гражданите, които може да се окажат изправени пред значително по-високи разходи за комунални услуги. Развитието на казуса ще бъде следено с голям интерес от всички заинтересовани страни в очакване на решението на Върховния административен съд и евентуални законодателни промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    20
    Malcheva
    Не знам за таксата, обаче такава пословична мизерия е в тревните площи, където сега е прясно окосена тревата ... Около жп линията на пазара, пред търговския комплекс в Чародейка ... Мизерия буквално съизмерима с тази в Мумбай и Делхи Как може такова нещо бе хора, кой ще ви чисти мизерията? Ами вдигайте го този данък смет Бутилки, кенчета, цели чанти с боклуци в тревата и за капак един голям хладилник до контейнерите пред 119 блок Така ли се хвърля битова техника?
  • 1
    19
    до 4
    Не само в кварталите,и на центъра изхвърлят през терасата боклука. Работя на центъра и ... селяндурщината е навсякъде.
  • 4
    18
    Оценител
    Много грозни крака има на балата жена му.
  • 7
    17
    Боряна
    И този е социално непоносим, но го търпим. Жадувам моментът на представянето на новата му съпруга госпожа Милкова.
  • 11
    16
    Кольо
    Че тя вече скочи благодарение на тебе
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари