Община Русе подаде жалба срещу Наредбата за такса смет

0
Пенчо Милков предупреждава за сериозни проблеми с новата регулация
Пенчо Милков предупреждава за сериозни проблеми с новата регулация Снимка: Община Русе

Пенчо Милков предупреждава за сериозни проблеми с новата регулация

На 3 септември 2024 г. Община Русе официално подаде жалба срещу новата Наредба за такса смет, приета от Министерския съвет през април тази година. Жалбата, подписана от кмета на Русе Пенчо Милков и председателя на Общинския съвет акад. Христо Белоев, беше внесена във Върховния административен съд.

Основното възражение на общината се основава на опасенията, че новата наредба, вместо да улесни процеса на определяне на такса смет на национално ниво, създава значителни затруднения. Според кмета Милков, тя поставя общините пред сериозни предизвикателства, водещи до потенциално значително увеличение на таксата, което би засегнало най-вече физическите лица.

В жалбата се изтъкват конкретни противоречия между наредбата и Закона за местните данъци и такси, както и нарушения в процедурата по приемането на документа. В допълнение, липсата на ясни правила за изчисляване на основите, върху които ще се формира размерът на таксата, създава риск от различно третиране на жителите в отделните общини и затруднява постигането на унифициран подход на национално ниво.

Освен това, в документа се посочват и множество пропуски, свързани със събирането и третирането на битовите отпадъци. Кметът Милков отбелязва, че общината не е против основния принцип, заложен в Закона за местните данъци и такси, който ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. и предвижда размерът на таксата да се определя по принципа „замърсителят плаща“. Въпреки това, според него новата система трябва да бъде въведена поетапно и при ясни правила, които гарантират справедливост и социална поносимост.

Община Русе настоява за постепенна промяна, която ще позволи на местните администрации да настроят своите системи за прилагане на новите правила и да проведат необходимата разяснителна кампания сред населението.

Скоро се очаква насрочване на заседание за разглеждане на жалбата по същество.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    17
    до 15
    И като не ми харесат условията на сметосъбирачите какво, ще си нося сам боклука на сметището и ще плащам там за депониране, или ще го изхвърлям през терасата?!? Аман от „умници“!)
  • 6
    16
    До хаха
    да бе, защо ги "изчистиха" коментарите за Забелков? Доста бяха. Интересно беше да се прочете мнението на хората.Някой ли разпореди или е на редакцията решение, защото са негови привърженици? Така беше и с коментарите по повод ЛГБТ и парадите.
  • 0
    15
    Гъзобрък Путин
    Сметосъбирането трябва да стане без държавна намеса бе кавали прости. Какви такси , какви данъци?! Дайте правото на сметосъбиращите компании директно да се свързват с клиентите си, не държавата да бъде посредник и да краде от парите платени от данъкоплатеца!
  • 13
    14
    Бенедикт
    Вдигна данък сгради при положение, че общински съветници ти казаха, че се очаква от Министерски Съвет промяна в калкулацията за смет. Понеже данък сграда е обвързан с данък смет, ти казаха, че ще се получи двойно увеличение. Само че ти много добре знаеше че изтича договора на НЕЛСЕН и ще ти трябват повече пари в бюджета и го вдигна напук заради новата фирма. Сега се правиш на ни лук ял ни лук мирисал. Много добре знаеше, че 2024 ще се промени определянето на таксата смет. Ти си продажно същество. Другия вариант е изобщо да не ти дреме за хората.
  • 1
    13
    Василена
    Смело напред г-н Пенчо Милков. Вие сте пример за Вашите наследници,.....колкото много и да са. Историята помни смелите, а Вие сте такъв, доказано след второто Ви обвързване със съпруга (втората).
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари