Съдът потвърди глобата за директора на "Общински транспорт - Русе"

4
Закупуване на резервни части без тръжна процедура
Закупуване на резервни части без тръжна процедура

Закупуване на резервни части без тръжна процедура

Административният съд в Русе потвърди глоба, наложена на директора на "Общински транспорт - Русе" ЕАД.

Административният съд в Русе подкрепи решението на Районния съд, с което се потвърждава глоба от 1727,98 лева, наложена на административния директор на "Общински транспорт - Русе" ЕАД. Санкцията е издадена от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Според съдебното решение, А. Г. Г., в качеството си на изпълнителен директор на общинското дружество от 31 август 2018 година до 2 ноември 2021 година, е нарушил разпоредбите на ЗОП, като не е провел необходимата процедура за обществена поръчка при закупуването на резервни части.

"Общински транспорт - Русе" ЕАД, чийто едноличен собственик е Община Русе, се определя като публично предприятие и секторен възложител по смисъла на ЗОП. Дружеството извършва транспортни услуги, включително обществен превоз на пътници по тролейбусни линии, съгласно договор с общината от 24 април 2019 година.

Проверка на АДФИ установи, че през 2021 година дружеството е закупило резервни части на обща стойност 83 982,10 лева без ДДС чрез директно възлагане на различни доставчици. Законовият праг от 70 000 лева, над който е задължително провеждането на процедура за обществена поръчка, е бил надхвърлен на 2 ноември 2021 година.

Административният съд в Русе потвърди, че нарушението не може да се счита за маловажен случай и че наложената глоба е правилно определена. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Този случай подчертава важността на стриктното спазване на процедурите за обществени поръчки от страна на публичните предприятия и техните ръководители, за да се гарантира прозрачност и ефективно използване на публичните средства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    Бълха
    го ухапала ...
  • 7
    5
    Потресена
    Страшна глоба са наложили на нещастника, а? И именцето - с инициали, да не обидят човека...Смешна и жалка държавица - какъв ЕС, какъв Шенген. И за Ориент не ставаме, че там понякога режат ръчички...
  • 5
    4
    Гражданин
    ОСТАВКА за Сашко!!!
  • 8
    3
    евгени
    топ смотанякуе герберски кадър
  • 15
    2
    Бенедикт
    Ъъъъ това са пари на гражданите, само да вметна...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари