НОИ: Вноската за пенсия трябва да бъде 37,5%

0
До 2070 г. броят на пенсионерите ще намалее с 300 хиляди души, сочи доклад
До 2070 г. броят на пенсионерите ще намалее с 300 хиляди души, сочи доклад Снимка: БТА

До 2070 г. броят на пенсионерите ще намалее с 300 хиляди души, сочи доклад

Въпреки усилията за стабилизиране на пенсионната система в България, зависимостта на Държавното обществено осигуряване (ДОО) от държавния бюджет ще продължи да нараства, се посочва в новия актюерски доклад на Националния осигурителен институт (НОИ). Докладът, който предоставя дългосрочна оценка на финансовото състояние на фондовете на ДОО до 2070 година, показва, че сегашната вноска за пенсия е значително под необходимите нива.

В момента действителната вноска за пенсия е 16,3% от осигурителния доход, но според изчисленията тя трябва да бъде поне 37,5%, за да се покрият всички нужди на системата. Този значителен разрив се дължи на множество фактори, включително нарастването на щедростта на системата и демографските реалности, които поставят все по-големи предизвикателства пред устойчивостта на пенсионната система.

В бюджета на ДОО за 2024 година се предполага, че делът на трансфера от централния бюджет за покриване на дефицита може да достигне 5,5% от БВП, а през следващите три години да надхвърли 6%. В дългосрочен план до 2070 година този дефицит ще се запази на нива около 5% от БВП, като няма изгледи за значително подобрение.

През 2023 година средната пенсия за трудова дейност е била 55% от средния брутен осигурителен доход. Според експертите, нетният коефициент на заместване на дохода, който представлява съотношението между средната пенсия и средния нетен осигурителен доход, е достигнал 69,9%. Въпреки това, този коефициент е на върховите си стойности и се очаква в дългосрочен план да спадне до около 43-44%.

Сред основните фактори, които ще влияят върху понижението на коефициента на заместване на дохода, са включването на целия осигурителен доход при изчисляване на пенсията за лицата, започнали трудовата си дейност след 1999 година, и правилото за осъвременяване на пенсиите с процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от хармонизирания индекс на потребителските цени. Това означава, че нарастването на пенсиите ще бъде по-бавно от темпа на нарастване на средния осигурителен доход.

Очакванията са, че необходимият размер на вноската за пенсия ще остане около 37-38% в средносрочен план, а след 2027 година ще започне да намалява до около 32% през 2040 година. Въпреки това, до края на прогнозния период тази стойност отново ще се повиши до 34-35%.

Демографските прогнози също не са обнадеждаващи. Очаква се броят на пенсионерите с пенсии за трудова дейност да намалее от 1 971 400 души през 2023 година до около 1 680 000 души през 2070 година. В същото време, съотношението между броя на пенсионерите и броя на осигурените лица ще се увеличи от 68% през 2023 година до 78% през 2070 година, което ще оказва допълнителен натиск върху пенсионната система.

Демографските предизвикателства са ясно видими и в прогнозите на Евростат, според които населението на България ще намалее до 5,3 милиона души през 2070 година. Въпреки че коефициентът на плодовитост се очаква да се увеличи до 1,69 през същата година, той остава под необходимото ниво за естествено заместване на населението от 2,1.

Очаква се и продължителността на живота да нарасне значително, като при мъжете тя ще достигне 82,8 години, а при жените – 87,7 години до 2070 година. Това ще увеличи натиска върху социалната система, тъй като по-голям дял от населението ще бъде в пенсионна възраст.

Въпреки краткосрочното благоприятно развитие на пазара на труда и намаляването на безработицата до 4% през следващите години, дългосрочните прогнози за заетостта не са положителни. Застаряването на населението и намаляването на работната сила ще доведат до спад в броя на заетите лица с близо 27,8% до 2070 година.

С оглед на тези дългосрочни предизвикателства, докладът на НОИ показва, че сегашната пенсионна система изисква сериозни реформи, за да бъде устойчива в бъдеще. Необходимите промени трябва да се насочат както към увеличаване на осигурителните вноски, така и към адаптиране на пенсионната система към променящата се демографска структура на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Аз
    Абсолютно измислени анализи. На база на какво решиха, че средната възраст на живот ще се увеличи с 10 години? Или просто така са го написали, защото в Европа възрастта се увеличава. Измислена работа. Иначе нали казват че българите живеят най-добре от последните 300 години... Та защо така черногледо тогава?
  • 3
    2
    фена на Путин
    Държавата върви към своя логичен край. Старо население, огромен брой пенсионери, все по-малко млади и активно работещи хора. И стажа ще увеличават и вноската иначе няма как да излязат на чисто. Инвестиции -80%, полумъртва икономика, астрономически цени на тока. Но еврото ако дойде ще се спасим, ще станем от богатия клуб и ще запее икономиката. Само то е пречката към бленуваното благоденатвие. Ще си накупим дачийки на лизинг на сносна лихва и ще минаваме лесно прегледите.
  • 12
    1
    русенец
    Да направим вноската за пенсия 120% от заплатата. НОИ да посочат държава, в която вноската за пенсия да е 40%.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари