НОИ: Вноската за пенсия трябва да се удвои

0
Докладът на НОИ предсказва дългосрочни проблеми в пенсионната система
Докладът на НОИ предсказва дългосрочни проблеми в пенсионната система

Докладът на НОИ предсказва дългосрочни проблеми в пенсионната система

Според доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), съотношението между пенсионерите и осигурените лица в България ще се влоши значително през следващите десетилетия. В момента то е 68%, но до 2070 година се очаква да нарасне до 78%. Документът подчертава, че за да се покрият разходите за пенсии, вноската трябва да се увеличи почти двойно – от сегашните 16,3% до необходимите 37,5% от осигурителния доход.

Прогнозите на НОИ сочат, че в дългосрочен план дефицитът в пенсионната система ще се задържи на високи нива, около 5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната до 2070 година. Темата беше разгледана и анализирана от бившия министър на труда и социалната политика Лидия Шулева, както и от икономистите Адриан Николов и Михаил Кръстев в предаването „Здравей, България“.

Според Лидия Шулева, докладът не носи особени тревоги. Тя счита, че основният проблем е липсата на предложени решения за пенсионната система. „Необходими са реформи и стабилни баланси, които да запълнят пробойните в сегашната система“, отбеляза експертът.

Михаил Кръстев също даде своето мнение, като акцентира върху факта, че средствата за пенсии са „наши пари, които държавата преразпределя“. Той допълни, че България с БВП от 200 милиарда лева има възможност да осигури необходимите средства за подкрепа на пенсионната система. Въпреки това, според него, въпросът е какви резултати ще бъдат постигнати с тези дотации.

Адриан Николов обърна внимание на швейцарското правило, което определя увеличението на пенсиите въз основа на инфлацията и динамиката на средния осигурителен доход. Той отбеляза, че докладът на НОИ прогнозира по-ниска инфлация и по-ниска динамика на средния доход, което ще доведе до по-малки увеличения на пенсиите. Въпреки това, Николов не вижда повод за притеснение и подчерта, че по-важно е как ще се движат реалните пенсии, тъй като те са ключовият фактор за стандартите на живот.

Шулева акцентира на друг проблем – малката разлика между минималната и средната работна заплата, като според нея това е една от причините за дефицита в пенсионната система. Тя предложи разделянето на социалните функции от пенсионната система, като по този начин около 25% от дефицита би могъл да бъде редуциран.

Михаил Кръстев предложи друго решение – да се намалят пречките пред бизнеса и домакинствата, за да може икономиката да расте по-бързо и да се запълни финансовата дупка без сътресения. Той посочи, че облекченията на административната и данъчна тежест ще помогнат за по-устойчиво развитие.

Николов заключи, че вместо да се търсят нови начини за финансиране, е по-добре да се увеличат приходите чрез намаляване на дела на сивата икономика, който все още съставлява около 20% от БВП. Той също така прогнозира, че до 2040-2050 година, когато очакваната продължителност на живота достигне 80 години, възрастните хора ще останат на пазара на труда по-дълго, което също ще окаже влияние върху пенсионната система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    10
    да видим
    Нашите са 8,78% от заплатата в Германия са 9,75% от заплатата1 работодателите плащат почти по толкова /нашите например 7,52% /. БВП финансира пенсиите у нас с около 10%, в Германия около 10, Италия и Гърция изразходват почти 16% от БВП за пенсии, Франция - 13,4%. Тука обаче трябва да се вземе пред вид и различията в пенсионните системи, в Нидерландия пенсиите разходват около 5% от БВП, но там е смесена система с няколко различни стълба на финансиране, за разлика от нашата измишльотина с частните пенсионни фондове.
  • 0
    9
    до 6
    това що към 4, то е за 3
  • 4
    8
    НОИ
    Все пенсиите ви пречат, а като крадохте и крадете, ви е добре .А за парите по майчинство избягвате да говорите. Младите да работят за никакви заплати,,едвам да свързват двата края със свръх скъпите детски храни и прочие за деца, а вие да им съдирате кожите. И все да вдигате вноските.Гадни сте.
  • 6
    7
    русенец
    Предлагам пенсионните вноски да станат 120% от заплатата, пък дано се наядете всичките! При 5 000 000 жители и 7-800 000 държавна администрация, почти 2 000 000 пенсионери и прекалено много мангали, колкото и да стане пенсионната вноска, парите няма да стигат. Не можем да изхранваме всички хрантутници в тази държава. Това, че не доживяваме до пенсия е съвсем друга тема.
  • 3
    6
    до 4
    Ако имаш път към някои гробища се поогледай колко са умрелите на по 50 ...60 години. То за това му викат "средна продължителност на живота". Гадничко е някак - ей остана малко до пенсия и опалааа, босилека е в ръцете ни.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари