България изпреварва Чехия и Румъния по размер на минималната пенсия

0
Минималната пенсия от 580,57 лева поставя България пред Ирландия, Литва и Румъния
Минималната пенсия от 580,57 лева поставя България пред Ирландия, Литва и Румъния Снимка: Асен Игнатов / Архив

Минималната пенсия от 580,57 лева поставя България пред Ирландия, Литва и Румъния

България отбелязва значителен напредък в областта на пенсионното осигуряване, като вече изпреварва няколко европейски държави по размер на минималната пенсия. Това става ясно от последните данни за пенсионните системи в Европейския съюз.

Според информацията, минималната пенсия в България достига 580,57 лева (297,73 евро), което я поставя пред страни като Ирландия, Литва и Румъния. Най-ниската минимална пенсия в Европейския съюз се отчита в Унгария - едва 74 евро.

Средната пенсия в страната ни вече е 927 лева (475,38 евро), което представлява значително увеличение от 693 лева за последните 14 години. Само през изминалата година средната пенсия е нараснала от 749,83 лева на сегашните 927 лева, което е най-високият ръст през наблюдавания период.

В сравнение с други европейски държави, България показва интересни тенденции:

  • Във Франция хората се пенсионират най-рано - на 62 години, но минималната пенсия там е почти три пъти по-висока от българската - 733,03 евро.
  • В Гърция възрастта за пенсиониране е 62 години при 40 години осигурителен стаж, а средната пенсия е около 817 евро.
  • Чешката Република, изненадващо, показва по-ниска минимална пенсия от България - около 178 евро.
  • В Германия, Италия и Дания възрастта за пенсиониране е 67 години, като в Дания се планира постепенно увеличение до 69 години през 2035 година.
  • Нидерландия държи първенството по най-висока пенсионна възраст - 67 години, с тенденция за обвързване с продължителността на живота от 2025 година.

Люксембург се отличава с най-висока минимална пенсия в Европейския съюз - 2244,82 евро, следван от Белгия с 1738,5 евро и Австрия с 1217,96 евро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Въпрос
    Защо българите имат краткосрочна памет? Пуснали са се по течението,сакън умрели от страх за един сухар.Господарите им ги мачкат и тъпчат до откат.Работодатели и управляващи.Другите душмани са криминалните и наркодилърите.Болшинство и от държавните служители в удурма с бизнесмени,криминални типове и политици.
  • 5
    1
    Информиран
    Нещо много сте се объркали в статията и информацията.В България сме ги изпреварили само в пълненето на клозета и то външният нужник до бъзака.Под 500 € минимално,няма.За компенсации на болни,стари особенно в Гърция няма да говорим и Италия,Испания,Португалия.Тук ограбиха и окрадоха всичко.Никога в историята на България сребърният фонд не е бутан.Дянков я свърши.Изсмукаха всички мангизи.Старите хора по селата са зле и в отчайващо положение.Долна мръсна пасмина управлява България от 1996 г.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари