Над 2000 пенсионери са ощетени от тавана на пенсиите

0
Близо 1 милион българи оцеляват с минимална пенсия
Близо 1 милион българи оцеляват с минимална пенсия Снимка: Асен Игнатов / Архив

Близо 1 милион българи оцеляват с минимална пенсия

Националният осигурителен институт (НОИ) оповести данни за състоянието на пенсионната система в България към края на 2023 година. Информацията разкрива тревожни тенденции, свързани с доходите на възрастното население в страната.

Според статистиката, 930 536 души или 45,7% от общо 2 037 336 пенсионери в България получават минимална пенсия. Този процент остава почти непроменен спрямо предходната година, когато е бил 45,9%. Тези цифри показват, че почти половината от пенсионерите в страната живеят на ръба на бедността.

Средният размер на пенсията за 2023 година, включително допълнителните суми и добавки, достига 784,48 лева. Това представлява увеличение от 16,3% спрямо 2022 година, когато средната пенсия е била 674,54 лева. Въпреки това, реалният ръст на пенсиите, след приспадане на годишната инфлация от 8,6%, е едва 7,1%.

Интересен факт е, че жените преобладават сред пенсионерите в България. От общия брой пенсионери, 59,5% (1 212 146 души) са жени, а 40,5% (825 190 души) са мъже. Тази разлика е още по-отчетлива при наследствените пенсии, където 78,8% от получателите са жени. Експертите обясняват това с по-ниската пенсионна възраст за жените и тяхната по-висока продължителност на живот.

Друг важен аспект е броят на пенсионерите, чиито пенсии са ограничени от законово определения таван. Към 31 декември 2023 година, 2 080 души получават максималната възможна пенсия. Това е значително увеличение спрямо 2022 година, когато техният брой е бил 990.

Коефициентът на заместване на дохода, който показва съотношението между средната пенсия и средния осигурителен доход, също бележи леко подобрение. За 2023 година брутният коефициент е 54,3%, а нетният - 69,9%. Тези стойности са по-високи от 2022 година, когато са били съответно 51,9% и 66,9%.

Въпреки че статистиката показва известно подобрение в някои показатели, фактът, че близо един милион българи разчитат на минимална пенсия, остава сериозно предизвикателство за социалната система на страната. Необходими са допълнителни мерки за подобряване на жизнения стандарт на възрастните хора и осигуряване на достойни старини за всички български граждани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари