Наталия Киселова: Калин Стоянов няма да бъде част от новия служебен кабинет

0
Очакват се промени в служебното правителство на Горица Грънчарова - Кожарева с цел намаляване на политическото напрежение
Очакват се промени в служебното правителство на Горица Грънчарова - Кожарева с цел намаляване на политическото напрежение Снимка: Bulgaria On Air

Очакват се промени в служебното правителство на Горица Грънчарова - Кожарева с цел намаляване на политическото напрежение

Във време на политическа нестабилност и растящо напрежение в страната, въпросът за изхода от кризата е по-актуален от всякога. Според доцент Наталия Киселова, преподавател по Конституционно право, най-легитимният изход от политическата криза е чрез бюлетината. Въпреки това, тя подчертава, че един от основните проблеми днес е намаляващата избирателна активност, което води до обезценяване на изборния процес.

Избирателите все по-често се отдръпват от избирателните урни, разочаровани от честите избори и липсата на ясни политически каузи. Това създава предпоставки за подценяване на тяхното значение от страна на политиците, които често пренебрегват нуждите и очакванията на гражданите. В този контекст доц. Киселова подчертава, че именно активното участие на избирателите може да се окаже ключово за преодоляването на настоящата политическа криза.

Напрежение в МВР

Вътрешният министър Калин Стоянов, който е назначен от служебното правителство, отдавна е обект на атаки. Според доц. Киселова, той може да бъде „жертван“, за да се намали напрежението между служебното правителство и една от парламентарните групи. Макар Стоянов да идва от средите на Министерството на вътрешните работи и да е възприеман като „свой“ от служителите, с назначаването му като министър той вече е в ролята на ръководител, което значително променя отношението към него.

Киселова прогнозира, че Калин Стоянов няма да бъде включен в състава на следващото служебно правителство. Това решение, според нея, е свързано с опитите на служебното правителство да смекчи нарастващото напрежение в министерството, особено след последния инцидент, в който дете на служител на МВР използва служебно оръжие.

Промени в служебното правителство: Новият кандидат за министър-председател

Горица Грънчарова - Кожарева, новият кандидат за служебен министър-председател, вече е провела разговори с министрите, които няма да бъдат част от бъдещия кабинет. Според доц. Киселова, тези, които ще останат, ще бъдат поканени отново в края на тази седмица. Очаква се структурата на правителството да остане същата, но целта му ще бъде да свали натрупаното напрежение в политическата система.

Възможен сценарий преди изборите

Доц. Киселова също така подчертава, че някои политици смятат, че развръзката на политическата криза може да дойде с резултатите от американските избори на 5 ноември. В същото време, на 20 октомври в България ще се проведат наши избори, които могат да доведат до нови предизвикателства. Възможно е ключов играч, като „Движението за права и свободи“, да не успее да се регистрира за участие в изборите, което би създало съвсем различна политическа ситуация.

Според доц. Киселова, политическият елит трябва да се ангажира с предлагането на читави и ясни каузи, които да предизвикат интереса на избирателите. Само по този начин може да се постигне възвръщане на доверието и активното участие на гражданите в изборния процес, което е необходимо за стабилизиране на политическата ситуация в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари