Добромир Живков: Ние сме във война на политически кланове и то в най-мрачната ѝ фаза

0
Вътрешната война в ДПС и амбициите на Делян Пеевски за контрол над партията
Вътрешната война в ДПС и амбициите на Делян Пеевски за контрол над партията Снимка: bTV

Вътрешната война в ДПС и амбициите на Делян Пеевски за контрол над партията

Социологът Добромир Живков, управител на агенция „Маркет ЛИНКС“, представи интересни наблюдения и прогнози за развитието на политическата ситуация в страната. В интервю за bTV Новините, Живков засегна темата за бъдещето на Министерството на вътрешните работи, както и политическите процеси в ДПС, свързани с Делян Пеевски.

МВР и политическите сили

Една от ключовите теми, обсъдени в студиото на bTV, беше възможното развитие около Министерството на вътрешните работи. Добромир Живков изрази мнение, че е възможно председателят на парламентарната група на ГЕРБ, Димитър Главчев, да търси алтернативно решение за МВР. Според него политическите сили, които стоят зад министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, вероятно осъзнават необходимостта от стабилност и провеждане на предстоящите избори.

Стори ми се, че Димитър Главчев ще търси различно решение за МВР. Политическите сили зад Калин Стоянов сякаш разбраха, че трябва да се продължи напред и да се проведат избори“, коментира Живков. Изказването му подчертава напрежението, което съществува около позицията на министъра на вътрешните работи и ролята на различните политически актьори в този процес.

Важността на Калин Стоянов за Делян Пеевски

Един от най-интересните акценти в интервюто беше ролята на Калин Стоянов и неговата подкрепа от страна на Делян Пеевски. Живков отбеляза, че Калин Стоянов е важен за Пеевски, а дори и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи крачка назад, вероятно осъзнавайки значимостта на кандидатурата на Стоянов. В този контекст социологът отбеляза, че други политически лидери не проявяват такава активна подкрепа за Стоянов, което засилва ролята на Пеевски в този процес.

Очевидно Калин Стоянов е важен за Пеевски. Дори Бойко Борисов направи крачка назад. Няма други политически лидери, освен Пеевски, които да застават зад кандидатурата на Стоянов“, добави Живков.

Вътрешната битка в ДПС

Едно от най-сериозните предизвикателства пред политическата сцена в страната е динамиката в Движението за права и свободи (ДПС). Според Добромир Живков, настоящите конфликти в партията са резултат от дългогодишни взаимни обвинения и разследвания, които обаче не са довели до значителни последствия.

„Взаимните обвинения в ДПС са по разследвания, които са правени. Неведнъж са чувани апели към прокуратурата да започне разследвания, но това узрява твърде късно. ДПС-Доган не намираше проблем за КТБ. Първоначално нямаше проблем за Доган с ББР. Ние сме във война на политически кланове и то в най-мрачната ѝ фаза. Цялата държава е заложник на този процес“, подчерта социологът.

Според него, основният проблем в ДПС е свързан с амбицията на Делян Пеевски да приватизира партията и да поеме контрол върху нея. Това се дължи на необходимостта от политическа легитимация, особено след санкциите, наложени срещу него. Живков отбеляза, че опитите на Пеевски за укрепване на позициите си в партията срещат съпротива, особено в Източните Родопи и сред изселническите общности в Турция. Издигането на Джевдет Чакъров не успя да потуши напрежението, което допълнително мотивира Пеевски да засили своите действия.

Бъдещето на ДПС и политическата сцена

Социологът изрази и мнение относно предстоящите избори и бъдещето на ДПС. Според него, картината след изборите може да се повтори, като не е сигурно дали същите политически сили ще бъдат представени в парламента. Партиите, които са близо до 4-процентовата бариера, са особено уязвими.

Донякъде картината след изборите ще се повтори. Не можем да сме сигурни, че същите политически сили ще са представени в парламента. Тези около 4-процентовата бариера са уязвими. Не знаем как ще се развие сценарият с ДПС – кой ще получи регистрацията, как ще се регистрират листите, ще има ли съдебна битка“, отбеляза Живков.

В заключение, социологът подчерта, че основният въпрос е как Делян Пеевски ще се позиционира в политическото пространство и дали ще избере различна версия на ДПС или нов политически проект.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари