Мор в градския транспорт: Русенци се возят в 50-градусови жеги

5
Автобуси се превръщат в сауни в летните горещини
Автобуси се превръщат в сауни в летните горещини Снимка: Dunavmost

Автобуси се превръщат в сауни в летните горещини

В истински кошмар се превръща пътуването за пътниците в градския транспорт. На места термометрите в нагорещените автобуси, тролеи и трамваи удрят 50 градуса, установи проверка, направена от „Телеграф“.

В автобус 119 в София дори работи парното, за да може да се охлажда двигателят и да не прегрее. Такава практика не е непозната и в някои трамваи и стари автобуси. В останалите хората разчитат на отворените прозорци и се надяват след чакане на спирка, където няма навес, но и да има, той не предпазва особено от палещите лъчи на слънцето, да пристигне климатизирано возило.

По линията 120 пък има стари коли, на които не им се отварят прозорците, по линия 79 пък работи климатик, но пътници отварят прозорците.

Същото се случва и в неклиматизираните вагони в подземната железница, където температурата е по-висока от очакваното, но не може да се сравни с рекордите в наземния транспорт.

В станциите пък има оплаквания, че е твърде студено, както е в някои влакчета, а това по думи на пътници ги разболява.

Рекорди

Убийствена жега мори пътници в Пловдив. Очевидец е заснел 48,2 градуса - толкова е показвал термометърът в автобуса по линия номер 93. Градският транспорт в Града под тепетата е в частни ръце, като заради множеството сигнали за неработещи климатици кметът Костадин Димитров се закани той да бъде поет от общинско дружество. Глобата за нажежено возило е в размер на 300 лева, като към момента събраната сума от санкции е близо 60 000 лева.

Над 36°С скачат температурите в Стара Загора след 11:00 часа. Тогава е най-горещо в автобусите и тролеите, а горещината понякога надминава 40°С.

Непрекъснато имаме оплаквания, въпреки че паркът ни от 110 превозни средства е напълно обновен и няма автобус или тролейбус без климатик“, коментира шефът на „Тролейбусни и автобусни превози“ инж. Георги Станчев. По думите му най-старото возило е 8-годишен рейс, като полезният му живот е 15-16 години.

Електрическите автобуси са 33 – съвсем нови, отпреди година и половина.

Започваме подготовката за жегите още от март, за да сме готови за юни, когато са големите горещини. Въоръжаваме се с фреон, с азот, с който надуваме системите. Правим профилактика и на климатичните инсталации, продухват се и се почистват филтрите им. Проверките през горещите дни са всекидневни, а понякога и два пъти на ден“, обясни инж. Станчев.

Има си норми, към които се стремим, но те практически са непостижими. Да вземем съчленените автобуси, т. нар. хармоники. Ако външната температура е 32°С, вътрешната следва да бъде 24°С, при водача 25°С, а на въздуховода 16°С. При тролеите при външна температура 34°С вътрешната трябва да е 25°С, при водача 22°С, на въздуховоза при пътниците 22°С“, разясни шефът на градския транспорт в пропития от зной град.

Според него непреодолимите пречки са няколко: 1/3 от всяко возило е в стъкла, които привличат слънчевите лъчи и създават предпоставка за нагряване. Когато пътниците са повече, те са си ходещи радиатори и няма как да се регулират температурите. Не на последно място е фактът, че возилата в Стара Загора спират на всеки 300-400 м и се отварят три и повече врати.

Така желаният капацитет на охлаждане се превръща в непостижимо чудо, но правим всичко по силите си“, обобщава инж. Станчев и сочи термометъра в собствената си кола, който показва 40°С.

В Русе ситуацията не е по-различна. Там градските автобуси се превръщат в сауни. Няколко температурни рекорда паднаха в крайдунавския град през последните дни, а в четвъртък живакът на термометъра прескочи 40 градуса на сянка. В автобусите температурата е поне с 8-10 градуса повече, което превръща пътуването в истинско изпитание. Най-тежко е за тези, които се придвижват от единия край на града до другия. По-късите разстояния са от центъра до кварталите и обратно, но и в тези случаи престоят в нажежения рейс е поне 15-20 минути.

Преди дни Dunavmost повдигна въпроса, но спарващите автобуси продължават да се движат. Още в девет часа сутринта усещането е като в пещ. Единствената прохлада идва от отварянето на вратите на спирките, тъй като някои превозни средства нямат отварящи се прозорци, нито климатизация, а само два люка на тавана, които шофьорите не си правят труда да отворят.

Жалбите на русенци явно не достигат до Общината и нейните служители, а до дни общинското предприятие ще поеме всички линии на градския транспорт. Дали новите (бел.ред. разбирайте втора, трета ръка) превозни средства ще бъдат климатизирани, ще разберем на 1 юли.

В жегите бяха пуснати съоръженията за охлаждане чрез пулверизация на вода в открития пешеходен подлез при кръстовището до спортната зала „Арена“. Това е едно от местата в Русе, което през летните жеги хората гледат да преминат бързо, за да не получат слънчев удар. В края на април тази година приключи проект за преобразяване на това място и превръщането му в зона за борба срещу ефекта на „топлинния остров“. При жегите през последните дни обаче ефектът от водната мъгла, излизаща от иначе красивите съоръжения, е нулев.

Строг контрол за работещи климатици на рейсове в жегите

Сериозен контрол прави фирмата, която осигурява градския транспорт в Благоевград, на климатиците в автобусите. В тези рекордни жеги, когато в рейсовете температурите минават 40 градуса, е от особено значение да работят охладителните системи.

Сутрин се прави първата проверка - преди тръгването на курс на съответното возило. При неизправност на охладителната система рейсът не тръгва на курс, а се ползва друго возило. Шофьорите имат изрична забрана да не изключват климатиците в нито един момент, защото подлежат на санкция, ако охладителната система не работи.

„Втората контрола на климатиците се извършва от наши служители, които се качват в автобусите, за да установят дали се издават билети на всеки пътник. Заедно с това се проверяват и климатиците”, твърдят от фирмата превозвач в областния център на Пиринско. Да хитруват се опитват единици сред шофьорите, най-често те покриват междуселищни линии, споделят пътници, които се жалват във фирмата и общината. На тези водачи, които не изпълняват разпоредбите, се налагат санкции.

Разтопяващо пътуване с БДЖ

Пътуването с железниците също е сериозно предизвикателство. Освен огромните закъснения и неразбориите с движението на влаковете заради ремонтите във вагоните и купетата не навсякъде се отварят прозорците, а температурите са с няколко градуса отгоре от тази навън. Пътниците търсят прохлада, пиейки вода и напитки, но това не помага срещу високите градуси.

Ветрилата също не успяват да спасят хората, защото въртят горещ въздух. Тези условия не само са нездравословни, но и опасни за живота и здравето на пътниците. Историята помни различни случаи от такива, на които им прилошава, припадат, колабират или дори получават топлинен удар от жегата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    12
    Хайде пак
    Изберете го този пън още един мандат и ще се возите в автобуси фурни, от които ще ви изкарват на носилки почти изпечени. Пука му на него за хората нали се нагуши с голямата заплата и си кара колата.м
  • 4
    11
    Roni
    А бе ей лолю,нали затова има градски транспорт,много хора пътуват,трябва да е им комфортно,удобно,прекалено много са колите,замърсяват,в Европа имат чудесен градски транспорт,автобуси, тролеи,трамваи,,,а ние,едно нещо не можем да направим,кмета,дремипо цял ден,да се повози в автобус???? Каним го....
  • -4
    10
    аде рипайте!
    Някой задължава ли ви да се возите на градски транспорт?!? Има таксита с климатици, возете се там!
  • 5
    9
    Anton
    Пьлен хаос е градския транспорт,сьдете ги тези паразити в общината,роят се там като зайци и нищо не вършат , некомпетентни и прости хора,да видимост 1,юли, транспорта как ще е, който отговаря за ресор транспорт да си помисли????Боклуци тъпи
  • 15
    8
    русенец
    От години в събота и неделя не пътуват автобуси 5 и 19. Защо? В Швейцария, в градче на брега на Женевското езеро в неделен ден на автобусна спирка спира автобус, отваря вратите, стои минута, затваря вратите и си птръгва по маршрута. Празен.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари