Еманюел Макрон: Ударите на „Хизбула“ срещу Израел трябва да бъдат незабавно прекратени

0
В Ливан трябва незабавно да бъде въведено прекратяване на огъня
В Ливан трябва незабавно да бъде въведено прекратяване на огъня Снимка: АП / БТА

В Ливан трябва незабавно да бъде въведено прекратяване на огъня

Еманюел Макрон призовава за незабавно прекратяване на огъня в Ливан и спиране на ударите на "Хизбула" срещу Израел.

Президентът на Франция Еманюел Макрон излезе с настоятелен призив за незабавно прекратяване на огъня в Ливан и спиране на атаките на "Хизбула" срещу Израел. Това стана ясно от официално съобщение на Елисейския дворец, след като френският държавен глава проведе телефонен разговор с председателя на ливанския парламент Набих Бери, предаде Франс прес.

Ескалация на напрежението в региона

По данни на израелската армия, ливанското ислямистко движение "Хизбула" е изстреляло около 320 снаряда към Израел по време на Йом Кипур - най-важния еврейски празник. Това е довело до значително изостряне на ситуацията в региона.

В отговор на тези действия, Макрон заяви: Ливан трябва незабавно да бъде въведено прекратяване на огъня". Той подчерта необходимостта от "незабавно прекратяване" на ударите на "Хизбула" срещу Израел.

Загриженост за цивилното население

Френският президент изрази също така "голяма загриженост относно засилването на израелските удари в Ливан и драматичните им последици за цивилното население". Тази загриженост не е безпочвена - според информация от ливанското министерство на здравеопазването, девет души са загинали в събота при нови удари на израелските сили по две ливански села.

Призив за единство в Ливан

Макрон използва разговора си с Набих Бери, за да призове ливанците "да се обединят в името на единството и стабилността на страната". Той настоя всички партии да "посрещнат заедно това ново изпитание", като подкрепят "всеобхватна политическа програма, основана на избора на президент, който ще гарантира националното единство".

Международни усилия за стабилизиране на ситуацията

Франция планира да продължи своите усилия за мобилизиране на международната общност. В тази връзка, на 24 октомври в Париж ще се проведе Международна конференция в подкрепа на народа и суверенитета на Ливан.

Еманюел Макрон потвърди също така "ангажимента на Франция към ЮНИФИЛ" ("Временните сили на ООН в Ливан") и изрази "възмущението си от неоправданите нападения срещу миротворци в последно време".

Разговор с иракския премиер

В допълнение към разговора с ливанския парламентарен лидер, Макрон проведе и телефонен разговор с премиера на Ирак Мохамед Шиа ас Судани. По време на този разговор френският президент подчерта важността Ирак да не бъде въвлечен в конфликта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари