Бенямин Нетаняху очаквал подкрепа от Франция, а не ограничения

0
Премиерът на Израел разговаря по телефона с Еманюел Макрон
Премиерът на Израел разговаря по телефона с Еманюел Макрон Снимка: АП / БТА / Архив

Премиерът на Израел разговаря по телефона с Еманюел Макрон

Дипломатическо напрежение между Израел и Франция относно конфликта в Близкия изток.

Телефонен разговор между израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и френския президент Еманюел Макрон разкри съществени различия в позициите на двете страни относно продължаващия конфликт в Близкия изток. Разговорът се проведе ден след като Макрон призова за спиране на оръжейните доставки за Израел.

Нетаняху изрази очакванията си за подкрепа от страна на Франция, като заяви: "Очакваме приятелите на Израел да го подкрепят, а не да му налагат ограничения, които само ще подсилят иранската ос на злото".

Израелският премиер подчерта, че офанзивата на страната му срещу "Хизбула" в Ливан представлява "възможност за промяна на реалността в Ливан в полза на стабилността, сигурността и мира в целия регион", според официално съобщение от канцеларията му.

От своя страна, президентът Макрон акцентира върху необходимостта от прекратяване на огъня както в Ливан, така и в ивицата Газа. Според изявление на Елисейския дворец, цитирано от телевизионния канал Бе Еф Ем Те Ве, "Президентът на републиката каза на израелския министър-председател, че е настъпило времето за прекратяване на огъня".

Въпреки очевидните разногласия, френската президентска администрация подчерта, че разговорът между двамата лидери е бил продължителен и откровен, отчитайки приятелския характер на отношенията между Франция и Израел. "Лидерите на двете страни признават съществуването на различия във възгледите, но в същото време заявяват желанието си да бъдат разбрани един от друг", се посочва в съобщението на Елисейския дворец.

Този дипломатически обмен подчертава сложността на ситуацията в Близкия изток и различните подходи, които световните лидери предлагат за разрешаване на конфликта. Докато Израел настоява за продължаване на военните действия срещу "Хизбула" и други враждебни групировки, Франция призовава за деескалация и дипломатическо решение.

Разговорът между Нетаняху и Макрон отразява по-широкия международен дебат относно най-ефективния начин за постигане на мир и стабилност в региона. Докато някои страни подкрепят военния подход на Израел, други, включително Франция, настояват за дипломатически усилия и прекратяване на военните действия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари