Александър Джартов: Новата реалност ще е редуване на пожари с наводнения

0
Пожарите в България нарастват с 10%
Пожарите в България нарастват с 10% Видео: bTV

Пожарите в България нарастват с 10%

В последните години България се сблъсква с увеличаващия се брой пожари, което води до значителни загуби на природни и селскостопански ресурси. В интервю за предаването „Тази сутрин“ на bTV, главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, подчерта сериозността на ситуацията и необходимостта от адаптация към новата реалност на редуване на пожари и наводнения.

Вероятно новата реалност за нас ще е редуване на пожари с наводнения, трябва да се адаптираме към тези условия“, заяви комисар Джартов. Той посочи, че на територията на страната в момента няма активни пожари, но остава притеснението за пожара, който е в Гърция и се намира в близост до българската граница.

През юли в България са опожарени изключително големи площи, включващи стотици хиляди декари гори, селскостопански територии, треви и храсти. „Като брой пожари са повече в сравнение с миналата година – с над 10%“, уточни Джартов, което е сериозен повод за безпокойство. Той подчерта, че основен фактор, който би могъл да помогне в справянето с пожарите, са летателните средства. Особено в райони като Хасковска и Ямболска област, където постоянните ветрове затрудняват разполагането на екипи.

Ние не можем да разположим екипи, които да се справят с пожара, защото представлява опасност за тях“, добави директорът на пожарната. В отговор на тази предизвикателна ситуация, се предприемат мерки за обновяване на техниката и личните предпазни средства. „В момента сме в процедура по придобиване на нови пожарни автомобили“, каза Джартов, отбелязвайки, че техниката и личните предпазни средства са консумативи, които изискват редовно обновяване.

Комисар Джартов също така изрази благодарност за международната помощ, която страната получава, подчертавайки, че това е практика във всички европейски страни, особено в южните, където пожари има често. Той посочи, че основната причина за пожарите е човешката дейност – обработване на земеделски земи, хвърлени цигари и палене на огън за приготвяне на зимнина.

Изключение от тези причини беше пожарът в апартамент в Пловдив, предизвикан от мълния. За съжаление, сградата не е имала защита срещу мълнии, което доведе до инцидента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Айде, бе?!!
    Новата реалност?!!! Сопол нещастен!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари