Мълния е предизвикала пожара в близост до ПАВЕЦ "Калин" в Рила

0
Пожарът е възникнал снощи след мощна гръмотевична буря, но сигналът за него е постъпил едва тази сутрин
Пожарът е възникнал снощи след мощна гръмотевична буря, но сигналът за него е постъпил едва тази сутрин

Пожарът не е с голяма площ, но е в труднодостъпен район

Мълния е предизвикала пожар в района на Помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) "Калин" в Рила планина, съобщиха от противопожарната служба в Кюстендил.

Язовир "Калин", който е най-високо разположеният язовир на Балканите, се намира на около 2400 метра надморска височина, което прави достъпа до мястото на пожара изключително труден. Според комисар Светослав Георгиев, директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", въпреки че пожарът не обхваща голяма площ, теренът е изключително труден за работа.

По-рано днес от Природен парк "Рилски манастир" публикуваха съобщение, че пътят от село Пастра до хижа "Чала", която се намира под язовир "Калин", ще бъде затворен заради пожара в района на връх Калин. Дирекцията на парка също така отправи предупреждение към туристите и местните жители за потенциалната опасност от възникване на нови пожари поради високите температури и небрежно палене на огън в горите.

В момента на мястото на пожара работят екипи на горското стопанство и противопожарната служба. Пожарът е възникнал снощи след мощна гръмотевична буря, но сигналът за него е постъпил едва тази сутрин. По думите на пожарникарите, ситуацията е под контрол, но действията са затруднени заради високата надморска височина и труднодостъпния терен.

В този район, преди два дни, е имало и друг пожар, който е бил успешно потушен. От противопожарната служба и Природен парк "Рилски манастир" призовават всички посетители и туристи в региона да бъдат изключително внимателни, като избягват всякакво палене на огън в гористите местности. Опасността от нови пожари е реална, особено при продължаващите високи температури.

Язовир "Калин" и прилежащата му хижа са популярни дестинации сред туристите, но настоящата ситуация наложи временно затваряне на пътя към тях. Властите следят развитието на пожара и ще продължат да информират обществеността за актуалното състояние в района. Същевременно, усилията за потушаването на огъня продължават с максимална мобилизация на наличните сили и средства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари