Земеделците очакват ниски добиви на царевица и слънчоглед

0
Липсата на дъждове и високите температури застрашават реколтата в Добруджа
Липсата на дъждове и високите температури застрашават реколтата в Добруджа

Липсата на дъждове и високите температури застрашават реколтата в Добруджа

Втората поредна суха година в Добруджа създава сериозни трудности за местните земеделци, които вече са приключили с жътвата на пшеница и ечемик. Високите температури и липсата на дъждове ускоряват жътвата на царевица и слънчоглед, която се очаква да започне до седмица. Въпреки това, състоянието на посевите в региона предизвиква тревога и предвещава значително по-ниски добиви от обичайните.

Недялко Статев, земеделски производител от село Поп Григорово, стопанисващ 8000 декара земя, споделя своите опасения относно предстоящата реколта. Около 15% от земята му е засята с царевица и слънчоглед, но липсата на зимна влага и съществените дъждове през пролетта го карат да очаква значително по-ниски добиви.

„За първа година от последните пет влизаме в пролетния сезон с влага, която е едва 60% от обичайната. Това е изключително ниско и не предоставя необходимата зимна влагозапасеност за културите,“ споделя Статев. Според него, макар да е имало пролетни дъждове, те не са били достатъчни, за да осигурят оптималните условия за развитие на културите. Особено критично е положението с царевицата, която изисква влага по време на цъфтеж, но тази година това условие не е било изпълнено. „Резултатите, които виждаме на полето, са малки кочани и не във всяко растение,“ добавя земеделецът.

Последният значителен валеж в района е бил в края на юни, което допълнително усложнява ситуацията. Статев очаква добивите да бъдат поне наполовина по-ниски от нормалните – около 300 килограма за царевица и 150-200 килограма за слънчоглед. „Нормалният среден добив за слънчоглед е около 280 до 300 килограма, а за царевица – около 700-750 килограма,“ уточнява той.

Тази година не само липсата на валежи, но и високите температури оказват допълнителен натиск върху земеделските култури. „Винаги е имало горещи дни с температури между 36°-38°, но те са продължавали максимум 2 до 4 дни. Сега обаче имаме седмици наред с температури над 34°-35°, което в комбинация с липсата на валежи по време на вегетацията оказва сериозно негативно влияние на посевите,“ обяснява доц. Галин Георгиев от Добруджанския земеделски институт.

Прогнозите на специалистите не са оптимистични – очаква се на места добивите да бъдат дори нулеви. Доц. Георгиев подчертава необходимостта от държавна подкрепа за изграждане на поливни системи, които биха могли да помогнат за смекчаване на негативните ефекти от климатичните промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари