Климатичната криза удря фермерите в Европа

0
Сушата застрашава реколтата от плодове и зеленчуци на стария континент
Сушата застрашава реколтата от плодове и зеленчуци на стария континент

Сушата застрашава реколтата от плодове и зеленчуци на стария континент

Непредвидимото време в Европа, което обхваща държави от Полша до Великобритания, нанася сериозни щети на селскостопанското производство на плодове и зеленчуци. Много фермери се сблъскват с трудности, свързани със загуби на реколта и намалено качество на продукцията.

Например, лозето на Корнелиус Дьонхоф в германския регион "Нахе", прочут със своето ризлингово вино, обикновено е изпълнено с гроздове през този период на годината. Но тази пролет не е така – априлските студове унищожиха младите лози, оставяйки лозята почти без плодове. Дьонхоф не е сигурен какво бъдеще го очаква със сегашната малка реколта.

Сходни проблеми се наблюдават и в други големи земеделски производители в Европа. Влагата през пролетта и непредсказуемите летни условия поставиха фермерите от Полша до Обединеното кралство пред предизвикателството да запазят реколтата си. В същото време, южната част на континента се бори със засушаване, което допълнително усложнява ситуацията.

Очаква се реколтата от ябълки в Европейския съюз да се свие с 10%, а недостигът на ягоди вече води до покачване на цените в някои региони. В Италия производството на маслини, основен източник за зехтин, също е застрашено. Климатичните промени все повече се превръщат в предизвикателство, което оказва дългосрочно въздействие върху селското стопанство.

Ламберт ван Хорен, старши анализатор в Rabobank, изразява опасенията си: „Все още не можем да предскажем какво ще бъде влиянието на климатичните условия, като например проливните дъждове, върху корените на овощните дървета. Това може да окаже ефект и върху реколтата през следващата година.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари