Сушата унищожава реколтата в Европа

0
Нанесени са сериозни щети на основни селскостопански култури като царевица, слънчоглед и захарно цвекло
Нанесени са сериозни щети на основни селскостопански култури като царевица, слънчоглед и захарно цвекло

Очаква се покачване на цените на храните в региона

Централна и Източна Европа продължава да се бори с тежка суша, която нанася сериозни щети на основни селскостопански култури като царевица, слънчоглед и захарно цвекло. Според последния доклад на Департамента по селско стопанство на Съединените щати, прогнозата за реколтата от царевица в Европа е понижена с 10 милиона тона, а за пшеницата – с 2 милиона тона, предава БНТ.

Тежки щети върху реколтата в Унгария

В Унгария сушата и високите температури доведоха до тежки загуби върху селскостопанските площи. По данни от местни експерти, засегнатите площи нарастват с десетки хиляди хектара всяка седмица. Най-засегнати са насажденията от царевица, слънчоглед и захарно цвекло. Специалисти прогнозират, че тазгодишният добив от царевица ще спадне драстично – от средните 8-9 тона на хектар до по-малко от 5 тона. Щетите само за царевицата се оценяват на най-малко 600 милиона евро.

Метеорологът Анна Мраз посочва, че сушата през 2023 година е сходна с тази от предходната година. "2022 г. беше нашата най-суха и най-гореща досега, но тази година е доста подобна. Това лято беше доста сухо, което се отразява в изсъхването на царевицата и слънчогледа. За съжаление не се очаква предстоящият период да донесе значителни валежи", коментира тя.

Сърбия под червен код за опасни метеорологични условия

В Сърбия температурите достигнаха до 41 градуса по Целзий, което доведе до обявяването на червен код в повечето райони на страната. Властите предупреждават за тежки метеорологични условия, които представляват риск както за хората, така и за животните. Особено критична е ситуацията в източната община Майданпек, където беше обявено извънредно положение заради остър недостиг на питейна вода. Причина за това е пресъхването на река Пек, причинено от продължителната суша и липсата на валежи.

"Купуваме бутилирана вода за пиене и други нужди. Когато вземем вода, пълним бидони и контейнери", споделя местен жител, като подчертава тежкото положение, в което се намират хората в региона.

Румънските фермери със сериозни загуби

Фермерите от румънската област Олтения са принудени да започнат прибирането на слънчогледа три седмици по-рано от обикновено, тъй като растенията изсъхват под натиска на сушата. Мнозина от тях вече отчитат сериозни загуби. Някои стопани са загубили почти цялата си реколта.

"Ако в една добра година сме достигали някъде около 2500-3000 кг на хектар, тази година се надяваме да стигнем 1000 кг, въпреки че от това, което виждаме тук, със сигурност няма да успеем", казва фермерът Думитру Бита от село Кастранова.

Румънските фермери очакват загуби до 90%, което допълнително ще влоши и без това критичната ситуация в региона.

Предизвикателства пред селското стопанство и икономиката

Сушата в Централна и Източна Европа не само че заплашва реколтата, но и ще доведе до повишение на цените на храните в региона. В условията на климатични промени, земеделските производители са изправени пред все по-големи предизвикателства за осигуряване на достатъчно количество продукция за вътрешния и международния пазар.

Специалистите предупреждават, че ако сушата и високите температури продължат, щетите върху реколтата ще бъдат още по-значителни, което ще има дълготрайни последици както за икономиката на засегнатите страни, така и за глобалните хранителни вериги.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари