Външните министри от Г-7 проведоха среща за Близкия изток

1
Министрите изразиха своята силна загриженост относно последните събития
Министрите изразиха своята силна загриженост относно последните събития

Министрите изразиха своята силна загриженост относно последните събития

Външните министри от Групата на седемте големи демокрации (Г-7) отправиха призив към всички страни, замесени в текущия конфликт в Близкия изток, да се въздържат от действия, които могат да доведат до ескалация на напрежението. Италианският външен министър съобщи новината, предаде Ройтерс.

По време на видеоконференция, ръководена от италианския дипломат Антонио Таяни, министрите от Г-7 изразиха своята „силна загриженост“ относно последните събития, които могат да доведат до по-широко разпространение на кризата, започвайки от Ливан, се казва в официалното изявление.

„Призоваваме засегнатите страни да се въздържат от каквито и да било действия, които може да попречат на пътя на диалога и умереността и да насърчат нова ескалация“, добавят министрите.

Италия е настоящият ротационен председател на Г-7.

Напрежението в Близкия изток, засилено от 10-месечния конфликт в Газа, ескалира през последните дни след убийството на Исмаил Хания, лидер на палестинската групировка „Хамас“, в Техеран. Това убийство стана само ден след като израелски удар в Бейрут уби Фуад Шукр – висш военен командир на ливанската групировка „Хизбула“.

В изявлението от срещата на Г-7 се призовава и за сключване на споразумение за прекратяване на огъня в Газа, освобождаване на заложниците, държани там, и потвърждаване на ангажимента на страните от Г-7 за засилване на хуманитарната помощ за палестинския анклав.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари