Столична община: За пореден път сме свидетели как държавна институция се използва за политически цели

0
Спор между Общината и АПИ за поддръжката на Околовръстния път
Спор между Общината и АПИ за поддръжката на Околовръстния път Снимка: АПИ

Спор между Общината и АПИ за поддръжката на Околовръстния път

Столична община остро реагира на изявление на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) относно поддръжката на Софийския околовръстен път и възможността за въвеждане на винетки. В позиция, изпратена до Българската телеграфна агенция (БТА), от пресцентъра на общината заявяват:

"За пореден път сме свидетели как държавна институция се използва за политически цели, вместо да решава проблемите на хората."

Според Общината, в позицията на АПИ са смесени три различни теми, представени по манипулативен начин, което създава объркване и страх сред жителите на столицата.

Спорни моменти

  1. Винетки за Околовръстния път: Столичната община напомня, че съгласно решение на Министерски съвет номер 127 от 2020 година, републиканската пътна мрежа е извадена от обхвата, за който трябва да се плаща винетен стикер. Това означава, че за Софийския околовръстен път не се дължи винетка.
  2. Споразумение за поддръжка: Общината твърди, че има сключено споразумение с АПИ за поддръжка на републиканските пътища на територията на общината за 2024 година. Предстои подписване на същото споразумение за 2025 година, както се прави ежегодно.
  3. Мостът на булевард "България": Столичната община посочва, че мостът на кръстовището на булевард "България" и Околовръстния път е собственост на АПИ. Въпреки това, общината е възложила обследване на съоръжението, изпълнявайки своята част от споразумението с АПИ.

Аварийни мерки

Обследването, извършено от екип инженери от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), препоръчва извършването на основен ремонт на мостовото съоръжение. Докато АПИ отказва да поеме отговорност за ремонта, Столична община предприема аварийни действия:

  1. Извършва се аварийно подпиране на мостовото съоръжение.
  2. Движението ще бъде пуснато след осигуряване на безопасността.

Общината подчертава, че тези действия са станали възможни след издаването на протокол от главния архитект по членове 195 и 196 от Закона за устройство на територията, определящ обекта като авариен.

Реакция на АПИ

По-рано същия ден АПИ излезе с позиция, в която твърди, че Столична община забавя споразумението за съвместно поддържане на участъци от републиканската пътна мрежа на територията на общината. Според агенцията, общината вече е натрупала задължения от стотици хиляди левове, което може да доведе до въвеждане на винетки за преминаване по Софийския околовръстен път.

Столичната община категорично отхвърля тези твърдения, определяйки ги като опит за политизиране на проблема. От Общината заявяват:

"Когато държавата не е на мястото си, Столична община е там, за да решава проблемите."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари