МРРБ: Няма да позволим политически да се злоупотребява с министерството и пътната агенция

0
Спор между институциите забавя отварянето на ключово пътно съоръжение в София
Спор между институциите забавя отварянето на ключово пътно съоръжение в София Снимка: АПИ

Спор между институциите забавя отварянето на ключово пътно съоръжение в София

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Столична община влязоха в задочен спор относно отварянето на пътната връзка от булевард "България" към Околовръстен път в посока квартал "Младост" в София. Конфликтът се разгоря след като двете институции разминаха в позициите си относно необходимите мерки за безопасност на съоръжението.

Позиция на МРРБ и АПИ

МРРБ изрази категорична позиция, че водещ принцип в работата на всички институции трябва да бъде спазването на законите и грижата за безопасността на гражданите. Министерството критикува поведението на Васил Терзиев, представител на Столична община, обвинявайки го в поставяне на политически интереси пред обществените нужди.

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) от своя страна обяви, че е готова да пусне движението при детелината на булевард "България", въпреки липсата на някои предписани мерки за безопасност. АПИ подчерта, че Столична община не е изпълнила изискването за монтиране на рамка за ограничаване височината на преминаващите превозни средства.

Отговор на Столична община

Столична община отхвърли обвиненията, заявявайки, че няма законово задължение да съгласува временната организация на движението с АПИ. Общината посочи, че е изпълнила четири точки, поискани от АПИ, които не засягат конструкцията на моста, а са свързани със сигнализацията.

Общинската администрация обясни, че е предприела принудителни действия за аварийно укрепване на мостовото съоръжение поради неизпълнение от страна на АПИ на издадена заповед в 30-дневен срок.

Призив за сътрудничество

АПИ изрази готовност да съдейства на Столична община с експертно мнение за подобряване на сигурността около съоръжението. Агенцията призова за сформиране на комисия с участието на АПИ, Столична община и СДВР, която да приеме временната организация на движението и да узакони отварянето на пътя под моста.

Очаквания за разрешаване на ситуацията

Очаква се следващата седмица Столична община да реализира допълнителни защитни мерки около съоръжението. Институциите изразяват надежда, че с тези действия ще се реши проблемът и ще се улесни трафикът и пътуването на столичани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари