АПИ: Може да се въведат винетки за Околовърстния път в София

1
Софиянци може да се наложи да плащат винетки за Околовръстния път
Софиянци може да се наложи да плащат винетки за Околовръстния път Снимка: БТА

Софиянци може да се наложи да плащат винетки за Околовръстния път

Столична община бави споразумение с Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за поддръжка на републиканската пътна мрежа в столицата, което създава риск от въвеждане на винетки за Софийския околовръстен път. Същевременно, проблемът с надлеза на булевард "България" остава нерешен вече пет месеца.

Новото ръководство на Столична община демонстрира необяснимо забавяне в подписването на споразумение с АПИ за съвместно поддържане на участъци от републиканската пътна мрежа на територията на общината. Това бездействие вече е довело до натрупване на задължения в размер на стотици хиляди лева. В резултат на това се появява реална опасност пътната администрация да бъде принудена да въведе винетки за преминаване по Софийския околовръстен път.

Досега Софийският околовръстен път се е поддържал на базата на споразумителни протоколи между АПИ и Столична община. Тези документи са определяли разпределението на отговорностите по поддръжката на трасето, позволявайки на жителите на София да го използват без необходимост от електронна винетка, каквато иначе се изисква за ползването на републиканската пътна мрежа.

Друг сериозен проблем, който остава нерешен от страна на общината, е укрепването на надлеза при кръстовището на булевард "България" и Софийския околовръстен път в посока квартал "Бояна". Вече пет месеца движението в този участък е преустановено поради липса на съгласие между Столична община и АПИ за извършване на необходимите укрепителни дейности.

Агенция "Пътна инфраструктура" не може да предприеме нужните действия по укрепване на моста, тъй като имотът, в който трябва да се извършат работите, е собственост на Столична община. Местната власт отказва да подпише споразумение с АПИ за тези дейности, което възпрепятства започването на ремонтните работи.

Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) е изготвил становище по поръчка на общината, според което трафикът под надлеза може да бъде възстановен при условие, че мостът бъде обезопасен срещу удар. АПИ е декларирала готовност да извърши необходимите дейности по съоръжението в рамките на своите правомощия и да възстанови движението още на 15 септември 2024 година. Въпреки това, липсата на сътрудничество от страна на общината е възпрепятствала реализацията на този план.

Ситуацията поставя под въпрос ефективността на комуникацията и сътрудничеството между местната и централната власт, като същевременно създава неудобства за жителите на столицата и потенциално може да доведе до допълнителни финансови тежести за водачите, използващи Софийския околовръстен път.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари