Шоколадовата индустрия търси заместители на какаото

1
Промените в климата водят до изчезване на тази суровина
Промените в климата водят до изчезване на тази суровина Видео: NOVA

Промените в климата водят до изчезване на тази суровина

Климатичните промени продължават да оказват сериозно влияние върху световното производство на кафе и какао, водейки до значително поскъпване на тези продукти, съобщи NOVA. В Южна Америка и Азия неблагоприятните метеорологични условия причиниха спад в добивите на кафе, което доведе до покачване на цените на този продукт. В същото време, измененията в климата засягат тропическите гори, където вирее какаото, което също се отразява на стойността му.

Производителите и учените търсят иновативни алтернативи, за да се справят с тези предизвикателства. Въпросът дали е възможно да се направи шоколад без какао днес е по-актуален от всякога. Все повече експерименти в лаборатории и с естествени заместители на какаото навлизат в индустрията, като целта е адаптация към новите климатични условия.

Една от интересните алтернативи на какаото е купуасу – плод, който расте на амазонските дървета. Маслото от този плод не само, че може да бъде превърнато в шоколад, но също така има полезни свойства за козметиката, като успокоява и регенерира кожата, и действа като естествен слънцезащитен филтър.

Макар по закон да се нарича шоколад само продукт, съдържащ какао, на пазара вече се появяват продукти, които претендират за това звание, без да съдържат какаови съставки. Един от тези иновативни продукти е Chocafé – шоколад, при който какаовата паста е заменена с паста, направена от кафени зърна. Това е новаторски подход, който съчетава вкусовете на две от най-обичаните стоки – кафе и шоколад.

Цюрихският университет по приложни науки също работи в посока на създаване на шоколад без какаови дървета. Учените там използват какаови клетки, които размножават в лабораторни условия, за да създадат суровина за производство на шоколад.

Израел също не остава на заден план в иновациите на какаовото производство. Въпреки че конфликтът в Газа сериозно възпрепятства проектите на местни учени, те направиха изненадващо откритие след завръщането си на полето. Оцелели са 18 какаови растения, въпреки тримесечна суша и студен фронт. Това вдъхнови израелските учени да клонират тези растения, които наричат „супер герои“, и да ги изследват за допълнителни качества. Ако тези растения се окажат достатъчно издръжливи, може да се разшири районът за отглеждане на какао.

Глобалното затопляне и намалените валежи имат сериозни последици и върху производството на кафе във Виетнам и Бразилия, което доведе до драстично поскъпване на тон кафе. По-евтиният сорт "робуста" отбеляза ръст от над 40% в цената си, а производителите се притесняват от новите европейски стандарти. От 2025 година вносителите на кафе ще трябва да доказват, че продукцията им не идва от наскоро обезлесени райони, което допълнително утежнява ситуацията на пазара.

На фона на всичко това, панамско кафе счупи всички рекорди, като достигна цена от 10 013 долара за килограм на онлайн търг. Сортът „Елида Гейша“, който се отглежда на голяма надморска височина и при специфичен микроклимат, бе сред звездите на престижния търг, където бяха продадени кафета на обща стойност 1 200 000 долара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    до 1
    Ходи при Ендришето с тези нишани в турския магазин. Вземи и баклава с айрян.
  • -2
    1
    Съвет до шокоиндустрията
    Абе те колко реинвестираха по Африка никой не знае ,само смучат ама ще им дам нишан.Застават на канала на изхода на Селеметя,Тракцията или Родина в Русе с мрежи от ситното око.И ще събират какаови зърна колкото си искат.Малки и големи.Шоколад без пари.Ще прилапат и от Чародейка.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари