Селската хиперкола: Иновация или илюзия?

0
Мненията варират между скептицизма и надеждата
Мненията варират между скептицизма и надеждата Снимка: Bulgaria ON AIR

Мненията варират между скептицизма и надеждата

В малкото родопско село Туховища, известно досега предимно със земеделието си, се заражда нещо необичайно - производство на електрически хиперколи. Проектът, наречен "Алиено Сантиеро", предизвика разнопосочни реакции в социалните мрежи, варирайки от възхищение до скептицизъм.

Туховища - от земеделие към високи технологии

Туховища е малко село в граничния район на Родопите с население от около 700 души. Традиционно жителите му се занимават със земеделие, отглеждайки тютюн, лавандула и шафран. Сега обаче селото се стреми да се превърне в неочакван център на автомобилни иновации.

Представяне на "Алиено Сантиеро"

Инженер Ахмед Мерчев, родом от съседното село Слащен, наскоро представи първия прототип на електрическата хиперкола "Алиено Сантиеро". Той коментира пред Bulgaria ON AIR амбициозния проект така: "Селската супер кола реално погледнато звучи неадекватно, но защо пък не, тя се прави наистина на село, аз съм от съседното Слащен. Изцяло всичко е на наш риск, ако ограбим някой, ще сме самите ние, защото ще се набутаме зверски."

Разнопосочни реакции в социалните мрежи

Проектът "Алиено" предизвика бурни дискусии онлайн. Докато някои приветстваха иновативния дух, други изразиха съмнения относно осъществимостта на проекта.

Марин Маркъс сподели своя скептицизъм: "Колкото и да ми се иска да е истина, фактите са, че колата е картонена и се движи по два начина: бутане, дърпане, ускорението от 0 до 100 за 1 секунда, се получава когато я блъсне високоскоростен влак."

Станиел Петров добави: "Много интересно, преди обаче да се гордеем, трябва да видим демонстрация. Иначе и аз правя ракети, способни да закарат хората от Земята до Юпитер в една плевня до Каспичан."

Отговор на критиките

В отговор на критиките, инженер Мерчев заяви: "Това е функционална кола, но не е завършена на 100%. Не е макет, това е движеща се кола." Той подчерта, че проектът е все още в развитие и че екипът работи усилено за неговото усъвършенстване.

Планове за бъдещето

Въпреки скептицизма, екипът на "Алиено" гледа оптимистично към бъдещето. Те обмислят разработването на по-достъпни модели с мощност до 1000 конски сили, които да се предлагат на цени между 200 и 400 хиляди евро.

Местна подкрепа

Интересно е да се отбележи, че докато в социалните мрежи мненията са разделени, в самото село Туховища уменията на екипа на "Алиено" не се поставят под съмнение. Изглежда, че местната общност подкрепя този амбициозен проект, виждайки в него потенциал за развитие на региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари