Инженер от Родопите създаде уникален електрически хиперавтомобил

0
Инж. Ахмед Мерчев представи "Алиено Сантиеро" пред хиляди въодушевени зрители
Инж. Ахмед Мерчев представи "Алиено Сантиеро" пред хиляди въодушевени зрители

Инж. Ахмед Мерчев представи "Алиено Сантиеро" пред хиляди въодушевени зрители

Революционен електрически хиперавтомобил дебютира в родопско село.

Иновативен български инженер представя прототип на свръхмощна електрическа кола в Слащен.

Родопското село Слащен, община Сатовча, стана свидетел на забележително технологично постижение днес. Инженер Ахмед Мерчев, местен иноватор и предприемач, представи пред хиляди зрители първия прототип на своя амбициозен проект за електрическа хиперкола - "Алиено Сантиеро".

Впечатляваща премиера пред многохилядна публика

Площадът на село Слащен се превърна в сцена на бъдещето, когато Мерчев разкри своето творение пред въодушевената публика. Събитието привлече не само местни жители, но и любопитни посетители от цялата страна, превръщайки малкото родопско селце в епицентър на автомобилните иновации.

Представянето на хиперколата беше предшествано от вълнуващ концерт на "Дийп Зоун Проджект", създавайки празнична атмосфера за този исторически момент в българското автомобилостроене.

Технологично чудо, родено в сърцето на Родопите

"Това е начален прототип на колата "Алиено Сантиеро". След нея ще направим три предпроизводствени прототипа и след това вече ще произведем 10 оригинални. Едноместният болид във върховата си версия е проектиран да има 5221 конски сили и да развива максимална скорост от над 500 километра в час. Сега, това, което показвам е нещо като работно муле, което да използвам за тестове", сподели Ахмед Мерчев пред възхитената публика.

Инженер Мерчев разкри, че финалният продукт ще бъде задвижван от четири електромотора, а очакваната цена на този технологичен шедьовър ще варира между 2 и 4 милиона евро.

От мечта към реалност: Историята зад "Алиено Сантиеро"

Пътят към създаването на "Алиено Сантиеро" започва преди около десетилетие, когато Мерчев, тогава занимаващ се с роботика и електроника в София, решава да си купи супербърза кола. Неудовлетворен от наличните на пазара опции, той поема по пътя на иновацията, решавайки сам да проектира и изработи своята мечтана кола.

Този стремеж към съвършенство го довежда до закупуването на терен на бивша гранична застава в село Туховища, където в момента функционира високотехнологичен завод, оборудван с роботи за серийно производство на спортния болид.

Екип от професионалисти зад амбициозния проект

Зад успеха на "Алиено Сантиеро" стои екип от около двадесет души, включващ специалисти от различни градове на България. В самата фабрика в Туховища работят десетина местни мъже, демонстрирайки как иновативните проекти могат да създадат работни места и в по-малките населени места.

Въпреки че проектът е финансиран предимно със собствени средства, Мерчев споделя, че има и няколко съдружници, които са повярвали в неговата визия за създаване на български хиперавтомобил.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Галюн таймс
    За Инж. Ахмед Мерчев пише в сайта: Всичко,за един лев... ;-))) https://dreal.net/wiki/index.php?title=%D0%90%D1%85%D0%BC%D0%B5%D0%B4_%D0%9C%D0%B5%D1%80%D1%87%D0%B5%D0%B2
  • 0
    1
    АлиТо
    Браво на Ахмед, за макет стои много добре. Пожелаваме му успех.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари