Ахмед Мерчев: Това е базов, предпроизводствен прототип

0
Младият инженер отговори на атаките в мрежата
Младият инженер отговори на атаките в мрежата Снимка: БНТ

Младият инженер отговори на атаките в мрежата

Социалните мрежи в България се раздвижиха от новината за представянето на уникален хиперавтомобил, създаден от младия инженер Ахмед Мерчев в родопското село Слащен. Обявеният като способен да развива над 580 километра в час автомобил предизвика смесени реакции - от възхищение до скептицизъм.

Прототип или готов продукт?

В отговор на множеството критики и съмнения, инженер Мерчев обясни пред БНТ, че представеният модел е базов, предпроизводствен прототип. "Ползата за нас от началния прототип беше да пробваме базовите технологии и да разполагаме с матрица за екстериора на колата, така че този начален прототип, въпреки че е функционална кола, няма да бъде раздвижван до максимална скорост", заяви Мерчев.

Амбициозни цели и инженерни симулации

Въпреки че хиперколата все още не е тествана на писта, Мерчев остава уверен в заявените параметри - мощност от 2 221 конски сили и максимална скорост над 580 километра в час. "За всичко, което сме показали като разработки и сме заявили като параметри, сме провели обстойни инженерни симулации, така че сме изцяло уверени в параметрите, които сме заявили, въпреки че звучат фантастично и не са постигани все още от друг", обясни инженерът.

Въпроси около дизайна и логото

Относно приликата на автомобила с други спортни модели, Мерчев признава, че са се вдъхновили от съществуващи дизайни, но подчертава: "Да, приличат си, ние сме се вдъхновили от него, но абсолютно всяка форма по автомобила си е наша, наша индивидуална форма".

Що се отнася до логото, което наподобява това на американска компания за видеоигри, Мерчев твърди, че притежава патент за използването му върху автомобили: "Преди години заведоха в европейското патентно ведомство иск срещу нас. Европейското патентно ведомство излезе категорично със становище, че нямат право да се намесват в нашата дейност и категорично отхвърлиха исканията".

Бъдещи планове и развитие

Инженер Мерчев разкри, че в момента се произвеждат още три предпроизводствени автомобила в базата в село Туховища. Тези модели ще включват подобрения като предно стъкло, по-качествен волан и джанти, които липсват в представения базов прототип поради финансови съображения.

Въпреки многото въпроси и съмнения, проектът на Ахмед Мерчев продължава да привлича вниманието на обществеността. Предстоящите тестове на писта ще бъдат решаващи за доказване на амбициозните твърдения за възможностите на този български хиперавтомобил.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари