Кой е българинът, създал една от най-бързите коли в света

0
Българска суперкола Alieno - мощ от 5000 коня и скорост над 500 километра в час
Българска суперкола Alieno - мощ от 5000 коня и скорост над 500 километра в час

Инженер от село Слащен създаде революционна електрическа суперкола

Инженер от родопското село Слащен създава прототип на електрическа суперкола с впечатляващи характеристики. Alieno обещава да развива скорост над 500 километра в час и да разполага с мощност от 5000 конски сили.

От мечта към реалност

Идеята за създаването на Alieno се ражда през 2015 година, когато нейният създател инженер Ахмед Мерчев решава да си купи бърза и спортна кола, но с едно специфично изискване - да бъде електрическа. Невъзможността да намери на пазара автомобил, отговарящ на всичките му критерии, го подтиква да създаде собствен модел.

В ефира на предаването "Здравей, България" по NOVA Мерчев споделя: "Всичко започна през 2015 година, когато исках да си купя бърза и спортна кола, но имах изискването да е електрическа. Не намерих автомобил на пазара, който да задоволи всичките ми изисквания и така се роди идеята да създам собствен модел."

Опит и амбиция

Инженер Мерчев разкрива, че богатият му опит в областта на електрониката и роботиката е допринесъл значително за реализацията на проекта. "Имам доста опит в областта на електрониката и роботиката. Създаването на електрическа кола не ми звучеше толкова фантастично", казва той.

Еволюция на проекта

Първоначалните цели за скоростта на автомобила са били по-скромни, но с развитието на проекта и увеличаването на способностите на екипа, амбициите нарастват. В момента проектната скорост на Alieno е над 585 километра в час, което я поставя сред най-бързите автомобили в света.

Прототипи и бъдещо развитие

В момента се разработват три предпроизводствени прототипа на Alieno. Въпреки че колата е създадена предимно за писта, създателят ѝ не изключва възможността за движение по обществената пътна мрежа. "За да е законно, трябва да бъде одобрена, но това се случва в рамките на няколко години", обяснява Мерчев.

Представяне в родното село

Суперколата Alieno беше представена в родното село на своя създател - Слащен. Планирана е и демонстрация на скоростните възможности на автомобила, но екипът подхожда предпазливо към този етап. Инженер Мерчев коментира, че като млади производители са по-внимателни и изчакват подходящия момент за подобна демонстрация.

Проектът Alieno представлява значително постижение в областта на автомобилостроенето и показва потенциала на българската инженерна мисъл. С впечатляващите си характеристики и иновативен дизайн, тази електрическа суперкола има потенциала да се превърне в гордост за българската автомобилна индустрия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    Помак
    Национална телевизия прави репортаж за картонен модел, като изрязан от първокласник. Дийпзон прожект са там и пускат лайв видия. Новинарските сайтове отразяват новината си като "топ". Кой е тъпия, а?
  • 7
    6
    Тъпи помаци
    Тази цигания много ми напомня на идването на "извънземни" в Щръклево преди двайсет и пет години!
  • 7
    5
    Спокоен
    Заоблени форми, изискуеми от елементарна аеродинамика, трудно се постигат с парчета картон или фазер. Поне да се бяха постарали с боята, че седеше на петна. Но възникват наистина въпроси. Аз видях половината село там. Знам, че са помаци и има доста шеги с техния интелект, но наистина ли? Мой съученик ми е разказвал, че помак в НСИ, дето Господ му дал, дал, че се забравил, се къпал половин година със студена вода. Просто не се справял със смесителната батерия.
  • 5
    4
    daskal
    Това е някаква тотална мистификация и измама от пластмаса. Вие видяхте ли го двигателя от над 5-хиляди (!) конски сили? Щото и аз не го видях. Видях обаче на 2.40 мин. от видеото, че дясната "врата" нещо не приляга равно към корпуса - явно не са рязали точно с макетния нож. Обърнете внимание е на чергарския интериор - май са постлали парче стар балатум. Очарователни са и пружините на окачването. Той освен че ще кара с над 500 километра в час, явно ще го прави по черните родопски пътища.
  • 6
    3
    Не, че нещо
    2.42 от репортажа. Ама това е велпапе! Само вижте как е напаснато. Като че е гънато с пръсти на берач на тютюн. Силно се съмнявам този покемон да е инженер. То, това при 60 км/ч ще се разпадне, за какви 500 говори? Но пък национална ТВ чак пък толкова да изпадне ... абе това е България!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари