Само в Русе и София работодателите планират ръст в заетостта

0
Варна и Бургас отбелязват спад в прогнозите си
Варна и Бургас отбелязват спад в прогнозите си

Варна и Бургас отбелязват спад в прогнозите си

Повече от половината работодатели в страната не планират да наемат нови служители през следващите шест месеца, според резултатите от седмото национално проучване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ). Изследването обхваща 1197 компании, като 32% от тях не очакват промени в числеността на служителите си, докато само 24% възнамеряват да наемат нов персонал. Още 20% от работодателите смятат да намалят екипите си, а останалите 24% не са сигурни за бъдещите си планове.

Нетният коефициент на заетостта – разликата между работодателите, които ще намаляват персонала, и тези, които ще го увеличат – е +4%. Това е спад с 12 процентни пункта в сравнение с предишното шестмесечие и намаление с 6 процентни пункта спрямо същия период на 2023 година. Според председателя на БКЗ Надя Василева този резултат е най-ниският от началото на проучването, което отразява неблагоприятните макроикономически и геополитически условия. Основните пречки за разширяване на бизнеса включват недостиг на квалифицирани кадри и политическата нестабилност в страната.

От 12-те индустрии, включени в изследването, седем показват по-слаби прогнози за наемане на нови служители. Секторите "Информационни технологии" и "Търговия на едро и дребно", заедно с "Финансови и застрахователни дейности" и "Хотелиерство и ресторантьорство", отчитат спад с по 3 процентни пункта. В същото време, сектор "Производство", който осигурява работа на над 500 хиляди души, също бележи спад с 2 процентни пункта, което буди допълнителни притеснения относно бъдещето на заетостта.

От друга страна, някои сектори като "Транспорт, складиране и комуникации" и "Строителство" показват по-добри прогнози, с коефициенти на заетостта от съответно +14% и +12%. Прогнозите в секторите "Публичен и социален сектор" и "Електричество, газ и вода" също отбелязват положителни стойности.

В регионален план, единствено работодателите в София и Русе предвиждат увеличение на заетостта с нетен коефициент от съответно +74% и +2%, докато Варна и Бургас отбелязват спад в прогнозите си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари