РЗИ - Добрич: Морската вода на 20-те плажа е чиста

0
Мониторинг на качеството на водата на плажовете в Добричка област
Мониторинг на качеството на водата на плажовете в Добричка област

Мониторинг на качеството на водата на плажовете в Добричка област

Резултатите от последните проверки на качеството на морската вода в област Добрич потвърдиха, че водите на всичките 20 плажа в региона са чисти и безопасни за къпане. Проверките бяха извършени от Регионалната здравна инспекция в Добрич на 5 и 6 август 2024 година, в съответствие с Наредба № 5 от 30 май 2008 г. за управление на качеството на водите за къпане.

На 5 август екип на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Добрич извърши пробонабиране на морската вода от 10 зони за къпане в областта. Това включваше плажовете „Дуранкулак - Север 1”, „Дуранкулак - Север 2”, „Крапец - Север”, „Къмпинг - Добруджа”, „Каварна - Централен”, „Русалка - Централен плаж”, „Русалка - Голям плаж”, „Болата”, „Иканталъка” и „Божурец – Топола”.

На следващия ден, 6 август, бе извършено пробонабиране на още 10 зони за къпане, включително плажовете „СБА”, „Тузлата”, „Робинзон”, „Балчик – Централен”, „Нов плаж”, „Балчик – Двореца”, „Фиш - Фиш”, „Албена”, „Кранево Централен” и „Кранево Юг”.

Чисти води според резултатите от пробите

Проведените тестове на водните проби от всички 20 зони показват, че микробиологичните показатели за „чревни ентерококи“ и „ешерихия коли“ съответстват на изискванията, посочени в Наредба № 5. Това означава, че водата на всички проверени плажове е безопасна за къпане и няма риск за здравето на летовниците.

Следващи проверки и мониторинг

По график следващият мониторинг на качеството на морската вода в област Добрич ще бъде проведен на 19 и 20 август. Това е част от редовния план за наблюдение и контрол, който се изпълнява през летния сезон с цел осигуряване на безопасни условия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Сатирикон
    Чиста е от посетители :)))
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари