Русе ограничава скоростта на електрическите тротинетки

1
15 километра в час става максималната скорост за индивидуалните електрически превозни
15 километра в час става максималната скорост за индивидуалните електрически превозни

15 километра в час става максималната скорост за индивидуалните електрически превозни

Общинският съвет в Русе прие решение за ограничаване на скоростта на индивидуалните електрически превозни средства (ИЕПС) до 15 километра в час на територията на града и околните населени места. Решението беше взето на днешното заседание с 37 гласа "за".

Основната цел на тази мярка е да се осигури безопасността както на пешеходците, така и на водачите на ИЕПС, известни още като електрически тротинетки. Решението идва в отговор на нарастващата популярност на тези превозни средства и потенциалните рискове, свързани с тяхното използване в градска среда.

Освен ограничението на скоростта, новите разпоредби въвеждат и забрани за движение на ИЕПС в определени зони. Тези забрани включват:

  • Пешеходни зони
  • Тротоарни площи (с изключение на маркираните велосипедни алеи)
  • Пешеходни пътеки
  • Паркове (с изключение на маркираните велосипедни алеи)
  • Градски градини
  • Площади
  • Детски и спортни площадки

Важно е да се отбележи, че ограничението не се прилага за пешеходци, които бутат своите електрически превозни средства.

Тези промени са част от изменението и допълнението на Наредба № 18 на Общинския съвет, която регулира обществения ред при използването на превозни средства в община Русе. Решението е провокирано от нарастващия брой граждани, които използват велосипеди, тротинетки и различни електрически превозни средства по пешеходните зони, тротоари, площади и паркове, което противоречи на Закона за движение по пътищата.

За да се гарантира спазването на новите правила, органите на Министерството на вътрешните работи - Русе и упълномощените общински служители ще имат правото да задържат ИЕПС като доказателствен материал при нарушения, съгласно Закона за движение по пътищата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    14
    Хачо
    Първо забранихте тротинетките в центъра,но никой не спазва,а сега намалихте скоростта.
  • 0
    13
    чернобилска мадама
    Предлагам липник да го направим магистрала за мотори и тротинетки .. Никой няма да следи за нарушения , всичко е п*нта мара... Защо след като моторите не спазват ограничения, другите да го правят.. Че и с колите е същото , мамини момчета се трепят в стълбове, убиват хора ма за тях санкции и кой да следи няма... Всъщност цялата община е една смешна история- Всички искаме да има някакви правила - било за коли , тротинетки , мотори , въздух , транспорт и т.н но няма.. дето казва Лафазанов в един скеч- СИСТЕМАТА КАЗВА НЕ !!!!
  • 2
    12
    981125g
    Po sfeta
  • 5
    11
    Русенец
    Пробива Кауфланд. Единият тротоар е само за пешеходци, а по другия освен за пешеходци има и асфалтирано платно и за тротинетки. Да, ама не. Тротинеткаджиите, не знам защо, хвърчат предимно само по тротоара за пешеходци, изненадвайки ги в гръб.
  • 2
    10
    Тото
    Как наредба,ще противоречи на закона? Имали мислещи и компетентни хора в този общински съвет.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари