Смъртен случай и 35 ранени: Русе забрани тротинетките в пешеходните зони

1
Русенци и МВР приветстват забраната
Русенци и МВР приветстват забраната

Русенци и МВР приветстват забраната

Трагична равносметка: Смъртен случай и десетки ранени при инциденти с електрически тротинетки в Русе.

Русе се изправя пред сериозно предизвикателство, свързано с безопасността на движението, след като статистиката разкрива тревожни данни за инцидентите с електрически тротинетки в града. От началото на годината един човек е загубил живота си, а 35 души са пострадали при произшествия, включващи този все по-популярен начин на придвижване.

В отговор на нарастващия брой инциденти, Общинският съвет в Русе предприе решителни мерки, като забрани движението на електрически тротинетки във всички пешеходни зони на града. Това решение идва след продължителни дискусии и анализ на ситуацията, целящи да се подобри безопасността на гражданите.

Полицията настоява за по-строги мерки

Представители на правоохранителните органи изразяват още по-радикална позиция по въпроса. Според тях, електрическите тротинетки трябва да бъдат напълно забранени, следвайки примера на няколко европейски държави, които вече са предприели подобни действия.

Главен инспектор Николай Ненков, началник на Пътната полиция в Русе, предостави конкретни данни за ситуацията: "От началото на годината са съставени 135 акта и 80 фиша по Закона за движение по пътищата. За съжаление има един загинал. Броят на ранените е 35", коментира той, подчертавайки сериозността на проблема, предаде NOVA.

Засилен контрол и нови правила

В опит да се справят с нарастващия брой нарушения, от близо месец в Русе се провежда мащабна акция за контрол върху използването на електрически тротинетки в пешеходните зони. Екипи на Общинска полиция, Инспекторат за опазване на обществения ред и сигурност и Министерство на вътрешните работи (МВР) - Русе обединяват усилия в наблюдението и санкционирането на нарушителите.

Идентифицирани са няколко ключови зони в града, където поради големия поток от пешеходци рискът от инциденти е особено висок. Въпреки поставените забранителни знаци, местните жители споделят, че правилата често не се спазват, а контролът е недостатъчен.

Младежите - основни нарушители

Според наблюденията, най-честите нарушители на правилата за движение с електрически тротинетки са тийнейджъри. Това поставя допълнително бреме върху родителите, които са задължени да плащат глобите за нарушенията на своите деца. При по-сериозни провинения властите прибягват до отнемане на тротинетките.

Един от ползвателите на електрическа тротинетка сподели: "Удобно е за предвижване, но не се спазват правилата", признавайки проблема с неспазването на разпоредбите.

Нови ограничения в градската среда

След последната корекция на общинските наредби, местата, където електрическите тротинетки могат да се движат, са значително ограничени. Сега те са разрешени само по велоалеите и улиците, предназначени за обществен транспорт. Това решение цели да намали рисковете за пешеходците и да създаде по-ясна регулация за използването на тези превозни средства в градска среда.

Тази ситуация в Русе повдига важни въпроси за баланса между иновативните форми на градска мобилност и безопасността на гражданите, като предизвиква дебат за бъдещето на електрическите тротинетки в градовете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    10
    Диди
    От 12 год живея на ул"Александровска" и наблюдавам как синята лента, указваща т.н. велоалея, ту се изтрива, ту се освежава- в зависимост от интереса на общинските служители. Ако някой намери картата на проекта за велоалеи в Русе ще види, че на пешеходната ул."Александровска" от у-ще "Отец Паисий" до Альоша НЯМА велоалея, защото тя не се свързва с никоя от проектираните алеи .Започва от нищото и свършва по средата. Какво правят велосипедистите, когато стигнат до кръстовището на ул."Зайчар" с "Алескандровска" ? - Нарушение, разбира се ! Освен ако не си тикат велосипеда до халите и там да се включат във велоалеята на ул. "Цар Освободител"? Но за служителите в кметството те не са Нарушители, а са гласоподаватели и затова още дълго време ще имаме конфликтни ситуации
  • 3
    9
    ХМ
    Трябва акцията да е и около училищата. Само една сутрин да видят по тротоарите на ул. Борисова, как хвърчат. Спешно да се вземат мерки, преди да пострада някое дете или пешеходец.
  • 8
    8
    Абв
    Само статии и репортажи,а ефект никакъв. Без засилен контрол ще си продължават старата песен!
  • 11
    7
    който
    иска да кара тротинетка - на Текето или на майната си да ходи да кара. Тротинетката не е автомобил, не е мотор ,няма място в града - нито на улиците, нито в парка, нито по пешеходните зони / нали затова са пешеходни /
  • 13
    6
    Аз
    Аз съм за пълната им забрана.Опасни са.В другите държави, които ги отмениха, не живеят по прости от нас.Управниците им се грижат за сигурността на тротинеткаджиите и на пешеходците.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари