Пожар гори в Гърция, в близост до границата с България

1
Огънят е върхов, гаси се от два хеликоптера и самолет
Огънят е върхов, гаси се от два хеликоптера и самолет Снимка: Facebook / Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП)

Огънят е върхов, гаси се от два хеликоптера и самолет

Пожар избухна в Гърция, в близост до границата с България, поставяйки горски служители и пожарникари в повишена готовност. Пожарът, който се разпространява в района на Славянка, застрашава да проникне на българска територия, съобщиха от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) на фейсбук страницата си.

От ранните часове на деня, служители от Държавните горски стопанства в Катунци и Гоце Делчев, заедно с пожарникари, са на границата с Гърция. Те предприемат мерки за предотвратяване на разпространението на огъня. В публикацията се посочва, че от 5:00 часа сутринта българските горски служители създават просеки и разчистват терена, за да ограничат възможността за навлизане на пламъците в България.

Огънят все още не е достигнал България

Пожарът все още е на гръцка територия, но опасно близо до българската граница. Въпреки усилията на гръцките власти, които гасят пожара с два хеликоптера и самолет, огънят остава неконтролиран и представлява сериозна заплаха за региона.

Миналата седмица пожар на границата с Република Северна Македония, в планината Огражден, навлезе и в България. Това поставя допълнителен натиск върху българските служби да предотвратят повторението на подобен сценарий.

Координирани усилия за овладяване на ситуацията

ЮЗДП подчертава, че координацията между българските и гръцките власти е от съществено значение за овладяване на ситуацията. В публикацията се отбелязва, че се следи развитието на пожара и се предприемат всички необходими мерки за защита на българската територия.

Рискове и превантивни мерки

В горещите летни месеци рискът от пожари значително нараства. Властите апелират към гражданите да бъдат внимателни и да съобщават за всякакви подозрителни дейности или пожари в горските райони. Особено внимание се обръща на селата и малките населени места в близост до горските масиви, които са изложени на по-голям риск от разпространение на пожари.

Подкрепа и помощ

Горските служители и пожарникарите работят неуморно, за да защитят границата и предотвратят разпространението на пожара. Те разчитат на подкрепата на местните общности и доброволци, които също се включват в усилията за овладяване на огнената стихия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари