Димитър Главчев: Пожарът на границата с Гърция е навлязъл на българска територия

1
Българските власти ще получат помощ от два френски самолета
Българските власти ще получат помощ от два френски самолета Видео: NOVA

Българските власти ще получат помощ от два френски самолета

Пожарът, избухнал на границата между България и Гърция, вече е навлязъл на около 50 метра в българска територия, съобщи служебният министър-председател Димитър Главчев по време на брифинг пред журналисти. Ситуацията е под контрол, но изисква спешни действия, за да се предотврати разрастването на огнената стихия.

За да се справят с този сложен и опасен терен, българските власти ще получат помощ от два френски самолета. Всеки от тези самолети може да пренася до седем тона вода, която ще се добива от близък водоем. Тази международна подкрепа е от съществено значение за овладяването на пожара, който заплашва да обхване по-голяма площ.

Освен самолетите, в акцията ще се включи и хеликоптер на Главна дирекция „Гранична полиция”. Той ще има за задача да наблюдава ситуацията отвисоко и да предоставя ценна информация на екипите на терен. Това ще помогне за по-ефективното координиране на действията по гасенето на пожара.

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов уточни, че пожарът не може да бъде потушен само с помощта на хеликоптери. Въпреки че са взети всички възможни мерки и са направени просеки, теренът е изключително труднодостъпен. „След като хеликоптерите натрупат определени летателни часове, пилотите имат забрана за летене. Не можем да потушим пожара единствено с хеликоптери, трябва да има и помощ по земя”, заяви Стоянов.

Българските пожарникари и доброволци продължават да работят на терен, но усилията им са значително усложнени от трудния достъп и непредсказуемото разпространение на огъня. Очаква се френските самолети да окажат съществена подкрепа, като допълнят усилията на местните екипи.

Засега не са регистрирани сериозни щети на българска територия, но властите остават нащрек и подготвени за всякакви възможни сценарии. Пожарът, който се разпространява на трудно достъпни места, изисква внимателно и координирано действие от страна на всички участници в спасителната операция.

България изразява своята благодарност към Франция за предоставената помощ, която ще бъде от решаващо значение в борбата с огнената стихия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Главчев , Главчев,
    Това си беше ясно.Защо не поискахте помощ от ЕС по- рано? Сега ще ни бъде трудно да дочакаме вторник да дойдат самолетите. Други неща ви вълнуват и се премина границата в пряк и преносен смисъл.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари