Калин Стоянов предлага помощ на Гърция за справяне с пожара край границата

0
Силите и техниката са готови за предислоциране към границата с Гърция
Силите и техниката са готови за предислоциране към границата с Гърция Снимка: МВР

Силите и техниката са готови за предислоциране към границата с Гърция

Днес, по инициатива на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, се проведе видеоконферентен разговор с министъра на климатичните кризи и гражданската защита на Гърция Василис Кикилиас. Поводът за разговора беше пожарът на гръцка територия, който се развива в труднодостъпна местност в близост до границата с България. Двамата министри обсъдиха актуалната обстановка и подчертаха отличното взаимодействие между двете страни.

„През изминалата нощ няма развитие на огъня към територията на България. Голяма част от силите и средствата, които седем денонощия се бориха с огнената стихия в Ямболско, са предислоцирани на границата, където е възможно пожарът да се прехвърли на наша територия“, информира министър Стоянов. Той добави, че в днешния ден към границата ще бъде насочена и летателна техника. Предвид ситуацията, българският вътрешен министър предложи съдействие на гръцките колеги със сили, които да се включат в потушаването на огнищата на тяхна територия.

От своя страна министър Василис Кикилиас изрази благодарност към България за доброто оперативно сътрудничество. „Ситуацията засяга целия Балкански регион. Борим се с пожарите, както България. Благодаря Ви за помощта, която МВР изпрати в Гърция и през миналата, и през настоящата година“, заяви той. Въпреки че наземните екипи не могат да достигнат до района на пожара, синоптиците дават благоприятни прогнози за валежи, които могат да помогнат в овладяването на огнената стихия.

Тази съвместна инициатива е пореден пример за отличното сътрудничество между България и Гърция в справянето с природни бедствия. Двете страни демонстрират, че когато става въпрос за безопасността и благосъстоянието на техните граждани, границите не са пречка, а възможност за обединяване на усилия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари