Пожарът на границата с Гърция навлезе в България

0
Военновъздушните сили на България се включиха в борбата с пожара на границата с Гърция
Военновъздушните сили на България се включиха в борбата с пожара на границата с Гърция

Военновъздушните сили на България се включиха в борбата с пожара на границата с Гърция

В отговор на нарастващата заплаха от горски пожар в района на Голешово, община Сандански, Военновъздушните сили на България са изпратили два хеликоптера, Ми-17 и "Кугар", за да подпомогнат усилията на огнеборците. Машините са излетели минути след 09:00 часа сутринта, като се включиха в борбата с огъня, който се е разпространил и на територията на България.

Международно сътрудничество в борбата с пожара

Пожарът, който се намира на българо-гръцката граница, ангажира съвместните усилия на екипи от България и Гърция. От българска страна са включени 25 служители от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Благоевград, 20 военнослужещи и 28 горски служители. От гръцка страна участват два хеликоптера и два самолета за гасене на горски пожари. Според информация от Министерството на вътрешните работи, огънят е навлязъл на българска територия в скалиста и недостъпна местност, което затруднява борбата с него.

Военнослужещи и техника на място

Група от 22 военнослужещи с пет единици техника от Трети механизиран батальон на Трето бригадно командване - Благоевград, под ръководството на старши лейтенант Кирил Чакъров, се включиха активно в гасенето на нововъзпламенили се огнища, дънери и паднали дървета в местността "Свети Илия" между селата Петрово и Голешово, в посока Гоцев връх в планина Славянка. Заместник-командирът на Трето бригадно командване полковник Руслан Колев също координира действията на място.

Ограничаване на пожара

Към момента пожарът е ограничен, информират от Министерството на вътрешните работи. Според Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП), огънят е проникнал на около 30-40 метра на българска територия и обхваща основно резервата Али Ботуш, а по-малка част - държавна горска територия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари