Пламен Димитров: Вдигането на осигуровките ще стабилизира пенсионната система

0
КНСБ настоява за 10% ръст на заплати и пенсии през 2025 година
КНСБ настоява за 10% ръст на заплати и пенсии през 2025 година Снимка: БТА / Архив

КНСБ настоява за 10% ръст на заплати и пенсии през 2025 година

Президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров в интервю за Dunavmost разкрива плановете на синдиката за повишаване на доходите и реформиране на пенсионната система. Той настоява за минимум 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор и същия процент ръст на пенсиите за 2025 година.

Линия на бедност и минимална работна заплата

Димитров критикува определената линия на бедност от 638 лева за 2025 година, като според синдикалните изчисления тя трябва да бъде 667 лева. Той подчертава, че проблемът не е толкова в конкретната сума, колкото в методологията за нейното определяне.

Относно минималната работна заплата от 1077 лева за следващата година, лидерът на КНСБ смята, че тя все още е недостатъчна. Според изчисленията на синдиката, за издръжка на живота на работещ, живеещ сам, са необходими чисто 1453 лева месечно.

"Няма как да е много, защото изчисленията ни за издръжката на живот за второто тримесечие показаха, че на месец за работещ, живеещ сам, са необходими чисто 1453 лева," казва Димитров.

Енергийна бедност и либерализация на пазара

Синдикалният лидер алармира за сериозния проблем с енергийната бедност, която засяга между 25% и 40% от населението, или около 2 милиона души. Той настоява за по-мащабно планиране на разходите за енергийни помощи, особено в контекста на предстоящата пълна либерализация на цената на електроенергията за домакинствата от януари 2026 година.

Пенсионна реформа и осигурителни вноски

Димитров подкрепя предложението на Националния осигурителен институт (НОИ) за постепенно увеличение на осигурителната вноска. Планът предвижда нарастване с един процентен пункт до 15,8% от началото на 2025 година, последвано от увеличение с по 1 процентен пункт на всеки пет години до достигане на 19,8% от осигурителния доход през 2045 година.

"Най-ефективният начин да намалим зависимостта на системата от политиците и от финансирането извън вноските е наистина да въведем нивата на вноските, които предлага НОИ, и то плавно," обяснява той.

Мултифондове и капиталов стълб

Относно препоръката на ОИСР за въвеждане на мултифондове, Димитров вижда както възможности, така и рискове. Той подкрепя идеята осигурените лица да имат право на избор между различни рискови профили, но предупреждава за необходимостта от внимателен подход при прилагането на тази система.

Дългосрочна грижа и трудов пазар

Синдикалният лидер призовава за създаване на Фонд "Дългосрочна грижа" като част от осигурителната система, който да гарантира достойни старини за възрастните хора.

Димитров коментира и затварянето на заводи за автомобилно оборудване, като подчертава, че причините са комплексни и не се свеждат само до разходите за труд. Той настоява за дългосрочна политика по доходите, която да даде перспектива на работниците и да намали емиграцията.

В заключение, Пламен Димитров призовава за по-активно колективно договаряне и по-ефективно използване на европейските средства за квалификация на работната сила, което да допринесе за устойчиво развитие на икономиката и подобряване на жизнения стандарт в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари