Пенсионната система на България пред реформа

0
Синдикати и бизнес в спор за бъдещето
Синдикати и бизнес в спор за бъдещето

Синдикати и бизнес в спор за бъдещето

Дебатът за бъдещето на пенсионната система в България се изостря, докато служебното правителство подготвя проектобюджета за следващата година. Премиерът обяви, че бюджетът ще бъде представен след изборите, за да се избегнат предизборни спекулации. Целта е дефицитът да бъде под 3%, което е ключово изискване за присъединяването на страната към Еврозоната, предава БНТ.

Синдикатите настояват за спешни мерки, предупреждавайки, че без плавно увеличение на пенсионната вноска, дефицитът в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) може да надхвърли 15 милиарда лева още през следващата година. Бизнесът, от своя страна, изразява скептицизъм относно ефективността на такова увеличение.

Ивайло Иванов, служебен министър на труда и социалната политика, се опита да охлади страстите, заявявайки: "Това е въпрос на широка дискусия. Не е толкова лесно решение да се вземе. Пенсионната система е консервативно нещо. Последно 2015-та беше направена реформа в пенсионната система. Там нещата не се случват година за година."

Текущата ситуация е тревожна - над 11 милиарда лева от средствата за пенсии през тази година идват не от осигурителни вноски, а от държавния бюджет. Експерти от Националния осигурителен институт (НОИ) предупредиха в специален доклад, че без адекватни мерки, зависимостта на пенсионната система от държавния бюджет ще се задълбочава.

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) предлага конкретно решение. Пламен Димитров, президент на КНСБ, обясни: "До 2045 година с по 1 процентен пункт през година за фонд пенсии 1 процентен пункт към втория стълб. Бюджетът сам по себе си от данъци все по-трудно ще може да финансира нарастващата дупка в разходите на ДОО."

Работодателските организации обаче не споделят този оптимизъм. Доцент Щерьо Ножаров, заместник-председател на Българската стопанска камара (БСК), предупреждава: "Икономическият растеж няма да може да захрани този 50% трансфер от държавния бюджет към бюджета на НОИ и вдигането на вноските с този процент или ще увеличи или сивият сектор или миграцията."

Министър Иванов подчерта, че решението за такава мащабна реформа не може да бъде взето от служебно правителство: "Не е работа на правителството, и то на служебно правителство да прави подобна реформа в момента. Разбирате, че това правителство в момента е със срок да не кажа утре, но съвсем скоро. Това трябва да го поеме цялото общество."

Друг наболял въпрос е определянето на минималната работна заплата (МРЗ). България трябва да приведе своите правила в съответствие с евродирективата за адекватни заплати до 15 ноември. Синдикати и работодатели все още не са постигнали съгласие по нов механизъм.

Пламен Димитров от КНСБ посочва: "Пречките са че искат да имаме отказ от действащото законодателство без да сме наясно как точно ще се разберем за неговата замяна." Доцент Ножаров от БСК добавя: "Ако трябва да се приложи директивата пряко се оказва,че МРЗ не трябва да бъде увеличавана. Трябва да остане в сегашния си размер за следващата година."

Министър Иванов заяви относно МРЗ: "МРЗ ще приеме, ще е такава каквато сме я определили. Но не е това целта. Целта е следващата година оттук нататък, когато се направи дългосрочна мярка това да става по правила, които са разписани в директивата."

Правителството предлага минималната заплата да стане 1077 лева догодина, но бизнесът заплашва да оспори това решение в съда. България рискува финансови санкции, ако не въведе евродирективата след 15 ноември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    До първи
    Да му мислят тези които остават ТУК да живеят и работят.Мине не мине време и все на хората пенсииките и вадят очите.Последната карта.Мърши долни и крадливи.Ив.Костов,Симеон Сакскобургготски,Тройна коалиция ,Станишев,ГЕРБ Борисов-Дянков.Държавата се разпредели между банди от криминални групировки с политици за лоби в парламента с участие на държавни служители,министерства,банки и институции,партии.
  • 1
    1
    ...
    Поредната кражба на века е на линия ! Толкова свирепо крадоха, че не съобразиха, че няма да има кой да прави деца и кой да работи за да издържа пенсионерите. Да му мислят шепата активно работещи.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Татко, какъв е този ДНК тест на бюрото ти?
- Наричай ме чичо Мишо.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари