Пламен Димитров: Свърши времето на ниските данъци и намалените ставки на ДДС

0
Синдикатите настояват за нови данъци и по-високи осигуровки за Бюджет 2025
Синдикатите настояват за нови данъци и по-високи осигуровки за Бюджет 2025 Снимка: БТА

Синдикатите настояват за нови данъци и по-високи осигуровки за Бюджет 2025

Президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров призова за значителни промени в данъчната политика на страната, насочени към увеличаване на приходите в държавния бюджет за 2025 година. В интервю за Българското национално радио (БНР) той подчерта необходимостта от по-висока данъчна събираемост, повишаване на някои данъци и въвеждане на нови данъци за определени сектори на икономиката.

Край на ерата на ниските данъци

Димитров изрази категорично мнение, че времето на ниските данъци и намалените ставки на данък добавена стойност (ДДС) е приключило. Той аргументира позицията си, като посочи, че мерките за орязване на разходи в Европейския съюз (ЕС) са се доказали като неефективни за икономическия растеж.

"Всички мерки към орязване на разходи в целия ЕС са отречени, тъй като имат негативен ефект в растежа на държавите," заяви Димитров, добавяйки: "Това, което трябва да се прави е от приходната част на бюджета. Свърши времето на ниските данъци и всички тези намалени ставки на ДДС."

Предложения за увеличаване на приходите

Синдикалният лидер очерта няколко конкретни предложения за увеличаване на приходите в бюджета:

  1. Повишаване на осигурителните вноски
  2. По-строго прилагане на законите срещу неплащането на осигуровки
  3. Въвеждане на нови данъци, като например дигитален данък, по примера на Франция и Великобритания

"Преди години се криминализира неплащането на осигурителни вноските в пълен размер. Някой трябва да влезе в затвора, това е масово по морето лятото, в строителството, търговията," подчерта Димитров, настоявайки за по-строги мерки срещу укриването на осигуровки.

Балансиране на бюджетните приоритети

Димитров отбеляза, че определени разходи, като тези за отбрана и пенсии, не могат да бъдат съкратени. Той посочи, че разходите за отбрана вече са достигнали 2,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) и се обсъжда увеличение до 3%.

"Вече сме на 2,5% и се говори, че трябва да стане 3% за отбрана. Заедно с пенсиите, които растат, няма как да отрежем от там," заяви той.

Необходимост от нови подходи

Президентът на КНСБ подчерта необходимостта от нови подходи към финансирането на държавния бюджет:

"Философията да бъде обратна - допълнително средства в бюджета с въвеждането на някои нови данъци като във Франция, Великобритания и други страни - дигитален данък. Има възможност откъде да се направи допълнителен приход в бюджета," предложи Димитров.

Той също така посочи, че увеличението на осигурителните вноски е неизбежно, тъй като в момента те покриват само около 40% от разходите за пенсии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Капиталиста
    Капиталиста до дъртото крадливо комуне - Пламенчо: ПРЕДЛАГАМ няколко конкретни предложения за увеличаване на приходите в бюджета, И ИЗВЕЖДАНЕТО НА бълхария от дългова криза: 1.Масово и поголовно съкращаване на нищоправците на държавна хранилка по министерства и агенцийки и преминаване към ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО. След като нищоправците от държавната администрация бъдат съкратени, осигурителните вноски на всички българи могат да бъдат НАМАЛЕНИ. 2. По-строго прилагане на законите срещу всички нищоправци на държавна хранилка. Българите са намалени от 9 на 6 милиона, което е колкото по-голям град в чужбина следователно цялта държавната администрация трябва да бъде ограничена до 2000 човека макс. 3.Премахване на нови данъци: след като безполезната администрация бъде намалена, повечето данъци на хората могат да бъдат махнати. 4. Връщане на 20% ддс в туризма. Ковид вече няма, следователно и няма необходимост да разглезваме туристическия бранш с ниско ДДС 5. Пращане на всички държавни калинки от удобните бюрца в администрацията към частния сектор, където хем ще започнат да произвеждат полезен продукт, хем ще започнат да внасят осигуровки в бюджета "Преди години се криминализира назначаването на нищоправещи държавни служители на бюджетна издръжка в пълен размер. Някой трябва да влезе в затвора, това е масово по министерства и агенции лятото, подчерта крадливото комуне-Димитров, настоявайки за по-строги мерки срещу назначаването на държавни служители на хранилка към бюджета.
  • 3
    1
    Капиталиста
    Капиталиста до комунето пламенчо: Абе комуне дърто, що не кажеш на хората, че 96-та, 97-ма, след твоите ТЪПИ съвети за постоянно вдигане на заплатите накрая се наложи следващите да правят деноминация на лева. ТРЯБВАШЕ ДА МахнаТ три нули от парите за да СПАСЯВАТ икономиката заради идиоти като този на снимката, които бяха докарали хипер-инфлация, И МАСОВИ ФАЛИТИ на предприятия- тогава си вдигаха постоянно заплатите без да произвеждат нищо, и се стигна до срив в икономиката. Накрая трябваше и валутен борд да слагат, заради идиоти като този , който е свикнал от комунизма държавата да му дава заплати без да работи. МЕЖДУ ДРУГОТО, НЕ ЗНАМ ДАЛИ ЗНАЕТЕ, НА ТОЗИ ЖЕНА МУ Е ГАЛЯ-КРАДЛ АТА, КОЯТО БЕШЕ БИВША ШЕФКА НА НАП И САМА СИ БЕШЕ НАПРАВИЛА ЗАПЛАТАТА 120 ХИЛЯДИ НА ГОДИНА, ТОЧНО ПРИ ТАЯ НЕКАДЪРНА КАЛИНКА СТАНА ТЕЧА НА ДАННИ , И ОНАЯ ВМЕСТО ДА ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕКАДЪ РНОСТТА СИ , ТЯ ИЗЛЕЗЕ ОТПУСКА И СЕ ПОКРИ... ТЕЗИ СА СЕМЕЙСТВО НАГЛИ КРАДЦИ, КЛЕПТОМАНИ, ДЪРТИ КОМУНИСТИ-НЕКАДЪРНИЦИ. СВИКНАЛИ СА ДА ЧАКАТ ДЪРЖАВАТА ДА ИМ ДАВА ЗАПЛАТИ НАГОТОВО.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари