Петко Петков: Политиците говорят, но избирателите не чуват

0
Социолог алармира за "детски език" в българската политика
Социолог алармира за "детски език" в българската политика Видео: NOVA

Социолог алармира за "детски език" в българската политика

Изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Петко Петков изрази загриженост относно комуникацията между политиците и избирателите в България. В интервю за предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS, той подчерта важността на ясното и смислено общуване в политическата сфера.

"Езикът на политиците ни не достига до умовете на избирателите. Това е сериозен проблем, върху който те не искат да работят", заяви Петков, позовавайки се на идеите на френския психотерапевт Франсоаз Долто за ролята на езика в осмислянето на реалността.

Според социолога, качеството на политическата реч има пряко влияние върху избирателната активност и подкрепата за кандидатите. "Когато езикът ти е хубав, красив, имаш ясни послания, хората те забелязват, биха отишли да гласуват за теб", обясни той.

Петков описа завършека на 50-ото Народно събрание като "тъжен и агресивен", подчертавайки несъответствието между високата отговорност на парламента като институция и поведението на народните представители. Той критикува опростенческия подход в политическите дебати, характеризирайки го като използване на "детски понятия".

"Българските политици по време на този парламент говореха с детски понятия – „добро", „лошо", „тъмни сили", „светли сили". Като че им липсват нюансите", коментира експертът, призовавайки за по-задълбочен анализ и дискусия при вземането на решения от национално значение.

Особено тревожен симптом, според Петков, е липсата на взаимно изслушване и емпатия сред политическите фигури. Той отбеляза, че последните предизборни кампании са били "много вяли" и фокусирани върху негативна реторика, вместо върху конструктивни предложения за бъдещето на страната.

"Българският избирател иска да чуе идеи, един разказ за това, което ще се случи след изборите", подчерта социологът, посочвайки нуждата от по-съдържателна и визионерска комуникация в политическата сфера.

Анализът на Петков повдига важни въпроси за качеството на политическия дискурс в България и неговото влияние върху демократичните процеси. Подобряването на комуникацията между политици и граждани се очертава като ключов фактор за повишаване на общественото доверие и участие в политическия живот на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    русенец
    То политиците си бърборят, ама нищо не казват. Затова и няма какво да чуем.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари