Петър Петров настоява за програми за подмяна на остарелия автопарк

0
Народният представител от "Възраждане" изпрати запитване до Министерството на финансите
Народният представител от "Възраждане" изпрати запитване до Министерството на финансите Снимка: ПП "Възраждане"

Народният представител от "Възраждане" изпрати запитване до Министерството на финансите

Народният представител от партия "Възраждане" Петър Петров отправи официално запитване до служебния министър на финансите, с което изиска информация дали се предвиждат програми за подмяна на остарелия автопарк в страната. Това е част от мерките за повишаване качеството на въздуха и опазване на околната среда.

Запитването е провокирано от нарастващите нередности с годишните технически прегледи (ГТП), при които отговорността за проблемите се прехвърля между различни институции без реално решение. Петров посочва, че народните представители на "Възраждане" са наясно с практиката на много държави членки на Европейския съюз да предоставят финансови стимули за закупуване на нови електромобили като мярка за намаляване на замърсяването на въздуха.

Финансови стимули в други държави

Петър Петров изтъква, че правителствата в много държави от Европейския съюз предоставят значителни финансови стимули за подмяна на остарелите автомобили. Така например, в съседна Румъния, при предаването на стар автомобил с цел закупуване на нов, правителството предоставя ваучер в размер до 1 900 евро. Държавната помощ за закупуването на електромобил е в размер до 10 000 евро. Подобни финансови стимули съществуват и в Германия, Гърция, Полша, Унгария, Словакия, Италия и други държави.

Според Петров, въпросът защо Министерството на финансите в България няма подобна инициатива е важен, за да се разбере дали дългогодишното бездействие на държавните институции защитава определени частни интереси. Той отбелязва, че бизнесът с разкомплектовани по документи стари автомобили носи значителни приходи от екотакси, около 80 милиона лева годишно, като пренебрегва общия интерес на обществото за по-чиста околна среда.

Отговор от Министерството на финансите

В отговора на служебния министър на финансите се посочва, че предоставянето на финансови стимули и субсидии за закупуване на нови автомобили или електромобили не е изцяло в компетенциите на министерството. Тези въпроси се разглеждат в рамките на общата политика и свързаните компетентни ведомства.

Петър Петров коментира, че този отговор показва тенденцията за отказ от поемане на отговорност и прехвърляне на компетенции между институциите. Той подчертава сериозността на проблема със замърсената околна среда и необходимостта от програма за финансови стимули за подмяна на старите автомобили.

Европейски практики и българската реалност

Петров посочва, че в много европейски държави се инвестира в подмяна на остарелите автопаркове с електрически автомобили. Въвеждането на финансови стимули в България би подобрило качеството на въздуха и би донесло по-високи преки данъци в държавната хазна. Той отбелязва, че сегашната наредба, която заплашва да спре 2 милиона стари автомобили без финансов стимул за подмяна, е рестриктивна и неправилно интерпретира европейската директива.

Петров завършва с призив за държавнически подход, който да включва програми за финансово стимулиране и субсидиране на населението за закупуване на нови екологични автомобили и електромобили. Според него, това е правилният път за справяне със замърсяването на околната среда и подобряване на качеството на живота в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    робин худ
    Ей оял се самозабравил смешник всички искаме да кааме нови коли но приходите са ни много малки ,такива хубавци като теб нищо не направиха за народа освен те да станат богати и да ни говорят как трябвало да сменим колите си с нови Я ДА СЕ СКРИЕШ В ДУПКАТА ОТ КОЯТО ИЗПЪЛЗЯ
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...