Наредба застрашава 2 милиона автомобила да останат без технически преглед

0
От "Възраждане" настояват за промяна на строгите газови норми, наложени от правителството на ГЕРБ
От "Възраждане" настояват за промяна на строгите газови норми, наложени от правителството на ГЕРБ Снимка: ПП Възраждане

От "Възраждане" настояват за промяна на строгите газови норми, наложени от правителството на ГЕРБ

Проблемът с техническите прегледи и новите газови норми, въведени с наредба от 2018 г., приета от правителството на ГЕРБ, стана актуален въпрос за българското общество. Според данни, около 2 милиона автомобила в страната могат да бъдат спрени от движение, ако не покрият новите изисквания за емисиите на вредни вещества.

Предложението на "Възраждане"

Парламентарната група на "Възраждане" реагира на ситуацията и внесе предложения към Министерството на транспорта и Министерството на екологията за промяна в наредбата. На брифинг в Народното събрание, народният представител Ангел Славчев подчерта, че действащите норми не са адаптирани за условията в България, където голяма част от автопарка се състои от стари бензинови и дизелови автомобили. Според него, тези норми са прекалено строги и неподходящи за географските и икономическите условия в страната.

"Идеята е да се осигури срок от 30 дни за покриване на изискванията за газови норми, преди автомобилите да бъдат спирани от движение, както е в други европейски държави, например Германия," отбеляза Славчев. Той добави, че бензиновите автомобили са най-засегнати от наредбата, въпреки че дизеловите коли замърсяват околната среда в пъти повече.

Необходимост от синхронизация между министерствата

От "Възраждане" настояват за свикване на междуведомствена комисия, която да обсъди и предложи промени в наредбата, с цел облекчаване на тежките и ограничаващи условия. Това предложение включва и увеличаване на времето, предоставяно на шофьорите за отстраняване на неизправности и покриване на новите изисквания. Според партията, е необходимо Министерски съвет да се намеси и да координира усилията на двете министерства за постигане на справедлив и балансиран подход.

Ситуацията с техническите прегледи и новите газови норми представлява сериозно предизвикателство за автомобилните собственици в България. Докато институциите обсъждат възможни решения, шофьорите остават в неведение относно бъдещето на техните превозни средства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    до 6
    Преди да се изкажеш изглеждаше умен, ама това беше преди! Ще те светна, независимо, че няма да разбереш! Никой не измерва въглеродния диоксид / СО2/ или както го наричаш ти ЦО2 По време на проверката за емисии се измерват няколко газа, включително: Въглероден окис (CO): Безцветен газ без мирис, получен при непълно изгаряне. Той е вреден за човешкото здраве и допринася за образуването на смог. Въглеводороди (HC): Неизгорели горивни пари, които могат да реагират със слънчевата светлина, за да образуват приземен озон, основен компонент на смога. Азотни оксиди (NOx): Газове, образувани, когато азотът във въздуха реагира с кислород при високи температури, допринасяйки за образуването на смог и киселинен дъжд. Прахови частици: Миниатюрни частици, суспендирани във въздуха, които могат да навлязат в белите дробове и да представляват риск за здравето.
  • 0
    6
    Капиталиста
    Първо, да обясним на хората, че булгаристан е европейската версия на Беларус. Ако се вгледате, ще видите, че и двете са комунистически държави с тоталитарно репресивно управление. И на двете места хората нямат никакви икономически свободи, нито свобода на словото има... Там си имат диктатора Лукашенко, държан на каишка от Путин; в бг-то си имат комуниста Бойкошенко, държан на каишка от някаква си бабичка Урсула... Икономиките и на двете страни са типичните държавни планови икономики по съветски комунистически модел. - Всичко се определя от държавата. Цената на тока се определя от държавата... заплатите се определят от държавата... даже и цената на хляба се определя от държавата... Свободен пазар няма.(основен признак на капитализма) Конкуренция няма. Има множество държавни монополи. Същото е било преди 1989-та. Това, че като налеете добавки ще минете прегледа е пълна глупост. Параметрите за ЦО2 умишлено са заложени така, че бензинови коли да не могат да минат технически преглед. И няма да ви помогнат нито добавки, нито катализатори. Просто защото ЦО2 е краен продукт на горенето. Този газ е задължително да се отделя. Дори той е показател, че двигателят ви работи нормално и изправно. При изправен и нормално работещ двигател с нормално горене в цилиндрите, крайните продукти, които трябва да се отделят са въглероден двуокис и вода. По начало този газ нито е отровен, нито е вреден, нито е опасен. Хората и всички живи същества го отделят при дишането, а растенията го използват за храна при фотосинтезата. Всъщност, целта на дъртите крадливи комунисти в парламента не е никаква екология, а просто да се гаврят с тъпото заспало население... Както всички знаем комунягите обичат да тероризират и да се гаврят с хората... Така че не се мъчете с добавки и с катализатори - с такива невъзможни прагове ПАК НЯМА ДА МИНЕТЕ преглед.
  • 4
    5
    Гост
    По идиотска държава от Булгаристан май няма !Войната в Украйна се изстреляха не знам колко снаряда ,явно това не замърсява природата ,разливи ,танкери ,сума ти пожари ,къде ли не ,всичко това не замърсява.....замърсяват колите на газ в Бг ,които работят само 10,20мин на бензин ,и превключват на газ .....обаче видите ли на някакъв си там простак ,технически неграмотен решава ,че тези коли трябва да минават прегледа на бензин То биба ,бива българска простотия,ама не съм си и помислял ,че може да съществува такава простотия .НЕ СЛУЧАЙНО СМЕ ПОСЛЕДНИ ВЪВ ВСИЧКО.Това е то АБСУРДИСТАН!!!Тук вече няма невъзможни неща ,невъзможно е само едно ДА ПОТРЪГНЕ НЕЩО в тази неразбория наречена Бг.Безкрайните политически свади ,безкрайните избори го доказват.
  • 5
    4
    Александър
    Най долната ФАЩ-ска продажна партия.Разтрел за Кирчо/Кокорчо
  • -5
    3
    Александър
    Най долната руска продажна партия.Разтрел за Костадинов
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...