Очаква се разваляне на времето в планините

0
При влошени метеорологични условия туристите трябва незабавно да слязат от планината, в която се намират
При влошени метеорологични условия туристите трябва незабавно да слязат от планината, в която се намират

При влошени метеорологични условия туристите трябва незабавно да слязат от планината, в която се намират

Температурите в планинските курорти на България все още се задържат между 9 и 15 градуса, а съоръженията работят по график. Въпреки това, от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст съобщиха за БТА, че се очаква влошаване на метеорологичните условия в следващите дни. В повечето планински райони ще има разкъсана облачност и слаб вятър.

ПСС подчертаха важността туристите да следят актуалните прогнози за времето и при влошаване на условията да се оттеглят от планинските райони възможно най-бързо, за да избегнат рискови ситуации.

Инцидент в Стара планина: Спасителна акция на ПСС

През последното денонощие осем спасители от ПСС са участвали в спасителна операция в района на хижа "Вежен" в Стара планина. Турист със счупен глезен е бил успешно евакуиран след продължителна и сложна акция. Подобни инциденти подчертават значимостта на правилната подготовка и бързата реакция при влошаване на метеорологичните условия.

Оранжев и жълт код за опасно време в различни региони на страната

За днешния ден Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви оранжев код за интензивни валежи и гръмотевична активност в 18 области от Централна и Източна България. Засегнатите области са Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кърджали, Ловеч, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

В Западна България е в сила жълт код за обилни валежи и гръмотевици в областите Благоевград, Враца, Пазарджик, Пловдив и София област. Силни ветрове са причина за жълтия код в областите Видин, Кюстендил, Монтана, Перник и София град.

Прогнозите показват, че времето ще остане променливо, с усилване на вятъра и опасност от локални наводнения в някои райони. Затова е важно гражданите да бъдат внимателни и да се съобразяват с предупрежденията на метеорологичните служби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари