Времето в петък: Слънчеви часове на изток, дъжд и гръмотевици в западните райони

0
Лятото отстъпва: Промяна на времето в следобедните часове
Лятото отстъпва: Промяна на времето в следобедните часове Снимка: Асен Игнатов / Архив

Лятото отстъпва: Промяна на времето в следобедните часове

Прогнозата за нощта е за предимно ясно небе и почти безветрие.

За утрешния ден се предвижда слънчево време в по-голямата част от страната. Жителите на котловинните и низинните райони трябва да се подготвят за намалена видимост в ранните сутрешни часове.

Синоптиците предупреждават за промяна на времето след обяд, когато облачността ще се увеличи от запад. Очакват се краткотрайни, но интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури в Западна България. Източната част на страната ще се радва на повече слънчеви часове.

Вятърът ще бъде слаб в западната половина на страната, докато в източната се очаква да бъде умерен, с посока юг-югозапад. Термометрите ще отчетат максимални стойности между 27 и 32 градуса по Целзий, а в столицата София - около 26 градуса.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще продължи да се понижава.

Планинските райони ще посрещнат деня със слънчево време, но следобед масивите в Западна България ще бъдат обхванати от краткотрайни, но силни дъждове, на места съпроводени с гръмотевици. Ще духа умерен до силен югозападен вятър. На 1200 метра надморска височина максималната температура ще достигне около 21 градуса, а на 2000 метра - около 14 градуса.

Черноморието ще се радва на предимно слънчево време, с временно намалена видимост сутринта, особено по южното крайбрежие. Очаква се умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще варират между 26 и 30 градуса. Морската вода ще бъде с температура между 24 и 26 градуса. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала, като следобед по северното крайбрежие може да се усили до 3 бала.

В столицата София слънцето ще изгрее в 07:05 часа и ще залезе в 19:39 часа, осигурявайки 12 часа и 34 минути дневна светлина. Луната ще залезе в 00:45 часа и ще изгрее в 17:17 часа, намирайки се във фаза два дни след първата четвърт.

Жълт код за обилни валежи и гръмотевици в шест области в страната:

Очаква се количеството на падналия дъжд в областите София-област, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград да достигне 35 литра на квадратен метър. Извън кода е област София-град.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари